Tiurecká prokuratúra vyšetruje predsedníčku prokurdskej HDP

NETKY.SK • 12 Február 2018, 13:34 • 2 min
Tiurecká prokuratúra vyšetruje predsedníčku prokurdskej HDP

ANKARA - Turecká prokuratúra začala viesť vyšetrovanie voči novej spolupredsedníčke prokurdskej opozičnej strany. Vyšetrovanie sa začalo len deň po tom, ako bola Pervin Buldanová zvolená za spolupredsedníčku Ľudovodemokratickej strany (HDP).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP. Agentúra Anadolu spresnila, že Buldanová je vyšetrovaná v súvislosti s podozrením z porušenia zákonov o poburovaní. Podľa prokuratúry sa ho dopustila vo svojom nedeľnom prejave pred účastníkmi zjazdu HDP. Spolu s Buldanovou prokuratúra začala viesť vyšetrovanie aj voči poslancovi HDP Sirrimu Süreyyovi Önderovi.

 

Buldanová vo funkcii nahradila charizmatického Selahattina Demirtaša, ktorý je od novembra 2016 vo väzbe a čaká na súdny proces pre svoje údajné napojenie na kurdských radikálov. V prípade, že ho súd uzná za vinného z vedenia teroristickej organizácie a ďalších zločinov, prokuratúra preňho žiada 142 rokov väzenia. Demirtaš všetky obvinenia odmieta.

 

Pre rovnaké podozrenie ako Demirtaš je vo väzbe aj viacero ďalších členov HDP, ktorá je druhou najväčšou opozičnou stranou v Turecku. Spolupredsedom HDP sa na zjazde konanom v nedeľu v Ankare za prísnych bezpečnostných opatrení stal Sezai Temelli, ktorý vo funkcii vystriedal Serpil Kemalbayovú. Aj na ňu bol vydaný zatykač, a to v súvislosti s tým, že sa vyslovila proti prebiehajúcej operácii Turecka v severnej Sýrii, kde turecká armáda útočí na kurdské polovojenské oddiely.

 

 

V posledných mesiacoch boli uväznené tisíce členov, podporovateľov a spojencov HDP, pretože turecká vláda vystupňovala zásahy proti tejto strane. Prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil HDP z toho, že je krídlom ozbrojenej Strany kurdských pracujúcich (PKK). HDP odmieta násilie, odsudzuje útoky kurdských militantných zoskupení a vyzýva vládu, aby obnovila rozhovory s PKK, ktoré by vyriešili dlhoročný konflikt. Erdogan tvrdí, že sa nevráti k mierovému procesu, z ktorého odstúpil v roku 2015.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies