Titul v Poľsku obhajuje Lech Poznaň, na súpiskách 23 Slovákov

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 11:58 • 2 min
Titul v Poľsku obhajuje Lech Poznaň, na súpiskách 23 Slovákov

VARŠAVA - Pred piatkovým začiatkom najvyššej poľskej futbalovej súťaže 2015/2016 figuruje v kádroch jednotlivých mužstiev dovedna 23 slovenských hráčov.

slovakia

left justify in out

Najväčšie zastúpenie hráčov spod Tatier má v ostatných rokoch tradične klub Podbeskidzie Bielsko-Biala, aktuálne s päticou Slovákov. Troch legionárov zo SR majú Zaglebie Lubin a Górnik Zabrze. Jedna z najväčších hviezd celej súťaže Ondrej Duda bol počas letnej prestávky blízko k prestupu do talianskeho Interu Miláno.

 

Dvadsaťročný sninský rodák však sezónu 2015/2016 začne v drese svojho zamestnávateľa Legie Varšava. Útočník Slasku Vroclav Róbert Pich bol zasa v uplynulej sezóne 2014/2015 s 10 gólmi najlepším slovenským strelcom nielen v Poľsku, ale aj v rámci celej Európy, berúc do úvahy najvyššie európske ligové súťaže vrátane druhých najvyšších vo vyspelých futbalových krajinách na starom kontinente.

 

Ligová súťaž bude v rovnakom formáte ako v uplynulej sezóne. V Poľsku od sezóny 2013/2014 hrá 16 mužstiev systémom každý s každým. Po odohraní 30 kôl tabuľku rozdelia na dve polovice a každé z mužstiev ešte v rámci svojej skupiny odohrá sedem stretnutí. Pred nadstavbovou časťou rozdelia mužstvám bodový zisk na polovicu, v prípade nepárneho počtu zaokrúhlia počet bodov smerom nahor. Majstrovský titul obhajuje Lech Poznaň, ktorý zasadol na trón po piatich rokoch a v doterajšej histórii získal dovedna sedem trofejí pre majstra krajiny. Očakáva sa, že jeho najväčším rivalom bude opäť Legia Varšava, ambície zamiešať karty na čele majú aj v Slasku Vroclav, Wisle Krakov, Lechii Gdansk či Jagiellonii Bialystok.

 

Nováčikmi medzi elitou sú Zaglebie Lubin a Termalica Bruk-Bet Nieciecza. Práve Nieciecza, dedina v juhovýchodnom Poľsku, bude najmenšou obcou v histórii Ekstraklasy, keďže v nej žije iba 750 obyvateľov. Ide o rekord nielen na území Poľska, ale dokonca v rámci celej Európy. Doteraz sa v žiadnej najvyššej súťaži na starom kontinente nestalo, že by v niektorej z nich účinkoval klub z takej malej obce. Doterajší rekord držal český klub FK Chmel Blšany (v obci žije približne 1000 obyvateľov, pozn.), ktorý bol jednou z prvých zastávok v kariére českého reprezentačného brankára Petra Čecha.

 

Klub z Nieciecze síce získal licenciu na štart v súťaži, svoje domáce zápasy však bude hrávať v 70 km vzdialenom Krakove na štadióne miestneho klubu Hutnik. V Krakove tak budú hrať hneď tri kluby - okrem Termalice aj miestne stálice Cracovia a Wisla.

 

Za úspechom Nieciecze stojí hlavný sponzor, ktorý je v krajine známy ako veľký výrobca dlažobných kociek. Zaujímavosťou je, že klub oficiálne riadi žena - prezidentka Danuta Witkowská, ktorá je manželkou majiteľa klubu a miestnej spoločnosti Bruk-Bet Krzysztofa Witkowského.

 

Mužstvo bolo blízko k historickému úspechu už v sezóne 2012/2013. V predposlednom kole delili Termalicu od postupu sekundy v zápase proti Olimpii Grudziadz, keď v nadstavenom čase inkasovala vyrovnávajúci gól na 1:1. V záverečnom kole vtedy nestačila Nieciecza na Flotu Swinoujscie (1:4) a obsadila nepostupové tretie miesto. Do najvyššej súťaže sa vtedy kvalifikovali Zawisza Bydgoszcz a Cracovia Krakov.

 

Wisla Krakov a Górnik Zabrze odštartujú ligovú sezónu s jedným mínusovým bodom na svojom konte. Dôvodom je nedostatočne splnenie licenčných podmienok pre účasť v najvyššej súťaži.

Predbežný prehľad slovenských futbalistov na súpiskách A-tímov účastníkov najvyššej poľskej futbalovej súťaže Ekstraklasy pred jesennou časťou sezóny 2015/2016 podľa portálu 90minut.pl:
Cracovia Krakov (1): Erik Jendrišek
Górnik Leczna (1): Lukáš Bielák
Jagiellonia Bialystok (1): Martin Baran
Korona Kielce (0)
Lech Poznaň (0)
Lechia Gdansk (1): Lukáš Haraslín
Legia Varšava (2): Dušan Kuciak, Ondrej Duda
Piast Gliwice (2): Dobrivoj Rusov, Patrik Mráz
Podbeskidzie Bielsko-Biala (5): Kristián Kolčák, Róbert Mazáň, Lukáš Janič, Anton Sloboda, Róbert Demjan
Pogoň Štetín (0)
Ruch Chorzów (1): Matúš Putnocký
Slask Vroclav (2): Peter Grajciar, Róbert Pich
Termalica Bruk-Bet Nieciecza (1): Dalibor Pleva
Zaglebie Lubin (3): Martin Polaček, Ľubomír Guldan, Ján Vlasko
Górnik Zabrze (3): Roman Gergel, Erik Grendel, Róbert Jež
Wisla Krakov (0)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies