Tittel: Novela Zákona o športe je pre viacero nedostatkov nutnosťou

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 18:00 • 2 min
Tittel: Novela Zákona o športe je pre viacero nedostatkov nutnosťou

BRATISLAVA - Poslanec NR SR Dušan Tittel bol jedným z iniciátorov novely Zákona o športe, ktorá sa u predstaviteľov veľkej časti športových zväzov stretla s negatívnymi reakciami. Vo svojom stanovisku pre TASR zdôrazňuje, že prijatie novely prinesie väčšiu podporu slovenskému športu.

slovakia

left justify in out

"So záujmom sledujem vyjadrenia čelných predstaviteľov športových zväzov k tejto téme, keďže sa to bytostne týka celej športovej obce. Zákon, ktorý bol prijatý predchádzajúcou vládou a následne schválený 132 poslancami v NR SR koncom roka 2015, osobne nepovažujem za dobré riešenie športovej legislatívy. Ešte aj dnes mám pred očami vystúpenia predstaviteľov vlády, zástupcov niektorých športových zväzov či vybraných top športovcov krátko po jeho schválení.

 

Síce som sa nestotožňoval so schváleným návrhom, keďže mám inú predstavu ako autori tohto zákona, ale rešpektoval som jednotu športového hnutia a parlamentu v schvaľovacom procese. Paradoxom je, že zákon bol účinný necelých 8 mesiacov a ministerstvo muselo pristúpiť k jeho veľkej novelizácii, vzhľadom na množstvo procesných a legislatívnych chýb, s ktorými sa sekcia športu na ministerstve stretávala od jeho implementácie do praxe. A aktuálne vyjadrenia predstaviteľov zväzov mi dávajú za pravdu," uviedol bývalý úspešný česko-slovenský a slovenský futbalový reprezentant.

 

Podľa Tittela bol zákon o športe šitý horúcou ihlou. "Určite ho čakajú ďalšie legislatívne zmeny, ktoré napomôžu slovenskému športu v budúcnosti. Problémom slovenského športu je nielen nedostatočné financovanie, slabá infraštruktúra či zlá legislatíva, ale tiež postavenie športu v našej spoločnosti. Veľký problém nášho športu vidím vo financovaní klubov, ktoré sa vo veľkej miere podieľajú na výchove športovcov či reprezentantov. Preto je pochopiteľné, že v budúcnosti bude nemysliteľné, aby športové zväzy nakladali s verejnými financiami len podľa svojich predstáv, bez kontroly či ďaleko väčšej participácie týmto klubom, inak náš šport neprežije.

 

Slovenský šport sa už nemôže spoliehať na rodičov detí, či športových nadšencov, ktorí vo veľkej miere suplujú financovanie športovej činnosti detí a mládeže. Preto si myslím, že bude nevyhnutné do budúcnosti pripraviť veľkú reformu slovenského športu nielen v jeho systéme ale tiež udržateľnej podpory. Osobne vítam zvolenie pána Antona Siekela za predsedu Slovenského olympijského výboru a vnímam to ako nový impulz celému slovenskému športu. Ako poslanec NR SR sa vždy rád stretnem s každým, kto má úprimný záujem pomôcť nášmu športu a spoločne budeme hľadať najlepšie riešenie pre celý slovenský šport," dodal Tittel.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona