Tittel charakterizuje spoločnú československú ligu ako skvelú víziu

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 15:32 • 2 min
Tittel charakterizuje spoločnú československú ligu ako skvelú víziu

BRATISLAVA - Myšlienka obnovenia bývalej federálnej ligy a opätovný vznik spoločnej česko-slovenskej futbalovej súťaže neustále rezonuje vo futbalových kruhoch v oboch krajinách.

slovakia

left justify in out

Prezident Únie ligových klubov (ÚLK) ako riadiaceho orgunu dvoch najvyšších slovenských súťaží Dušan Tittel sa nedávno zúčastnil na pracovnom workshope, ktorý usporiadala Ligová futbalová asociácia, čiže partnerská organizácia ÚLK v Česku na čele s jej znovuzvoleným šéfom Dušanom Svobodom. Za prítomnosti výkonného riaditeľa Európskych profesionálnych futbalových líg sa viedli rozhovory aj na túto tému.
"Spolu sme diskutovali, prečo vytvoriť spoločnú ligu, aké môžu byť jej prínosy i negatíva," uviedol D. Tittel a pokračoval: "Za slovenskú stranu som chcel ubezpečiť české kluby, aby vnímali projekt československej ligy ako niečo, čo tu v minulosti veľmi dobre fungovalo, k čomu mali fanúšikovia kladný postoj a boli veľmi dobré ohlasy. Zdôraznil som, že aby v prípade vytvorenia čs. ligy ani neuvažovali o tom, že slovenská strana príde s požiadavkami na nejaké výnimky. Našou snahou je to, že keď vstúpiť do spoločnej futbalovej súťaže, tak ako rovnocenný partner pre české kluby."

Podľa slov D. Tittela je predčasné a v súčasnosti ťažké čokoľvek rozprávať o počtoch klubov zo SR. "Je teraž náročné uviesť, či sa zo Slovenska zúčastní štyri, päť, šesť alebo viac mužstiev. V minulosti si pamätám obdobia, keď bolo v bývalej česko-slovenskej lige viac slovenských tímov a naopak. Myslím si, že futbalový trh nám ukáže, koľko v skutočnosti môže byť slovenských zástupcov. Samozrejme, počet klubov zo Slovenska môže narastať vtedy, keď budú dobre hrať v spoločnej lige a zároveň môže víťaz slovenskej ligy každý rok postúpiť do česko-slovenskej súťaže. Prihlásené slovenské tímy musia spĺňať kritériá po športovej stránke, po infraštrukturálnej o tom nemôžeme ani debatovať."

Jednou z hlavných priorít, aby čs. futbalová súťaž mohla vzniknúť a opätovne fungovať, sú financie. "Len vzájomná komunikácia pomôže k presviedčaniu. Česká strana možno trochu s nedôverou pozerá na to, čo im môže priniesť spoločná československá liga. My sme si vedomí, že bez toho, aby výnosy novej spoločnej ligy boli oveľa vyššie ako sú momentálne v Gambrinus lige alebo v slovenskej Corgoň lige, sa nezačne. Iba vtedy to bude pre českú stranu zaujímavé," skonštatoval D. Tittel a doplnil: "Ďalším veľmi dôležitým momentom je, ako bude hodnotený rating jednotlivých líg predovšetkým v tom, aby zástupcovia z Česka a Slovenska mohli hrať európske súťaže. Máme pred sebou veľké rozhodnutie UEFA, ktorá sa bude môcť vyjadriť až ku konkrétnemu projektu."

Dušan Tittel sa vyjadril, že šéf Futbalovej asociácie českej republiky (FAČR) Miroslav Pelta vidí možný štart spoločnej československej súťaže od sezóny 2015/2016. "Ja nie som taký optimista," uviedol D. Tittel a dodal: "Dnes by som charakterizoval československú ligu ako jednu skvelú víziu. Sme však naozaj len na začiatku cesty, lebo aj keď postupne pracujeme na jednotlivých detailoch, pri ktorých chceme a hľadáme riešenia s českou stranou, pred nami je stále to najdôležitejšie - aby v česko-slovenskom futbale bolo viac financií. Lebo bez toho asi nedokážeme garantovať výnosy. Chceme, aby tie kluby, ktoré prišli do tejto spoločnej súťaže, boli "zdravé" a dokázali vo väčšom množstve naplniť futbalové štadióny ako dnes. Tým by to ´osvietilo´ aj Európsku futbalovú úniu UEFA. Zatiaľ je to z jej strany iba taký tichý súhlas, no zatiaľ nič oficiálne."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona