Tisícky moslimov požadovali znovuotvorenie Hagie Sofie ako mešity

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 13:47 • 2 min
Tisícky moslimov požadovali znovuotvorenie Hagie Sofie ako mešity

ISTANBUL - Tisícky moslimov sa dnes hromadne modlili pred svetoznámym istanbulským múzeom Hagia Sofia a žiadali, aby sa táto stavba opäť otvorila ako mešita.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom turecká tlačová agentúra Dogan (DHA).

 

Podujatie zorganizovalo Združenie anatólskej mládeže pri príležitosti výročia pádu Konštantínopola, nazývaného v súčasnosti Istanbul: jeho dobytia osmanskými Turkami v roku 1453.

 

Dovtedy bola Hagia Sofia - Chrám Božej múdrosti - hlavným kresťanským chrámom Byzantskej ríše. V období Osmanskej ríše slúžila až do roku 1934 ako mešita, potom ju zakladateľ moderného Turecka Mustafa Kemal Atatürk premenil na múzeum.

 

Členovia vládnucej umiernenej islamistickej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) však už celé roky lobujú za to, aby bola Hagia Sofia znova mešitou. Táto otázka sa stala doslova bitkou na kultúrnom poli medzi sekulárne a nesekulárne zameranými zložkami tureckej spoločnosti, približuje nemecká tlačová agentúra DPA.

 

Zhromaždenie pred Hagiou Sofiou sa uskutočnilo deň po tom, čo turecká vláda zorganizovala pri príležitosti pádu Konštantínopola v Istanbule rozsiahle oslavy. Zúčastnili sa na nich ako premiér Ahmet Davutoglu, tak aj prezident Recep Tayyip Erdogan.

 

Oslavy sa uskutočnili týždeň pred parlamentnými voľbami, ktoré budú v Turecku 7. júna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies