Tisícky ľudí vo Viedni protestovali proti pravicou organizovanému plesu

NETKY.SK • 31 Január 2015, 07:04 • 2 min
Tisícky ľudí vo Viedni protestovali proti pravicou organizovanému plesu

VIEDEŇ - Rakúska polícia v piatok večer zadržala 54 ľudí v súvislosti s násilnými stretmi počas demonštrácie proti plesu nacionalisticky orientovanej Slobodnej strane Rakúska (FPÖ) v centre Viedne. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Protestná akcia, na ktorej sa zhromaždilo asi 5000 ľudí, najprv prebiehala pokojne, avšak neskôr došlo ku konfliktom a demonštranti hádzali zápalné predmety, pri čom utrpeli zranenia siedmi policajti. Ples pravicovej strany vyvolal vlnu nevôle nielen kvôli tomu, že sa na ňom zúčastňujú sympatizanti krajnej pravice, ale aj z toho dôvodu, že sa koná v priestoroch bývalého cisárskeho paláca Hofburg na Námestí hrdinov - na mieste, ktoré sa spája s vyhlásením anexie Rakúska nacistickým Nemeckom v roku 1938 Adolfom Hitlerom.
      

"Toto nie len nejaká neškodná tancovačka; ide o stretnutie, na ktorom nadväzujú kontakty príslušníci európskej krajnej pravice," uviedol pre DPA jeden z ľavicovo-orientovaných aktivistov, ktorí stoja za piatkovými demonštráciami.
      

DPA dodáva, že opozičná FPÖ so svojou politikou euroskepticizmu a zdráhavým postojom voči imigrantom vedie v najnovších prieskumoch preferencií politických strán s 28-percentnou podporou. Podľa prieskumov je FPÖ pred sociálnymi demokratmi z SPÖ a stredo-pravou Ľudovou stranou (ÖVP), ktoré v súčasnosti tvoria koaličnú vládu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona