Tisícky ľudí si pochodom uctili pamiatku zavraždeného starostu Gdanska, do Poľska pricestoval aj Donald Tusk

NETKY.SK • 15 Január 2019, 06:17 • 2 min
Tisícky ľudí si pochodom uctili pamiatku zavraždeného starostu Gdanska, do Poľska pricestoval aj Donald Tusk

GDANSK - Tisíce ľudí sa v pondelok zhromaždili v uliciach mnohých poľských miest na pamiatku starostu mesta Gdansk Pawla Adamowicza.

slovakia

left justify in out

Ten v pondelok podľahol zraneniam po tom, čo ho v nedeľu na charitatívnej akcii bodol nožom do srdca 27-ročný muž.

 

Zhromaždenia v Gdansku sa zúčastnili tisíce ľudí, pričom mnohí z nich držali v rukách zapálené sviečky alebo vlajku mesta. Do svojho rodného mesta pricestoval tiež predseda Európskej rady Donald Tusk, aby sa pripojil k pochodu na pamiatku svojho priateľa a bývalého politického spojenca. Pred zástupom ľudí Adamowiczovi adresoval slová: "Bol si vždy tam, kde bolo potrebné konať dobro, mať odvahu a postaviť sa proti zlu."

 

img

Donald Tusk

 

K tisícke zhromaždeným v hlavnom meste Varšava sa pod transparentom s nápisom "Zastavme nenávisť!" prihovoril starosta mesta Rafal Trzaskowski.

 

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil štátny smútok na deň, keď sa bude konať pohreb.

 

Prezident Duda vyhlásil na úvod svojej pondelňajšej tlačovej konferencie minútu ticha za zosnulého starostu. Následne nazval útok na neho za "ťažko predstaviteľné zlo" a úder zasadený "spoločenstvu ľudí, ktorí chcú konať dobro". Adamowicza označil poľský prezident za "skutočne veľkého človeka, veľkého politika a veľkého občana Gdanska".

 

img

Pawel Adamowicz

 

Dátum poslednej rozlúčky a pohrebu zavraždeného starostu zatiaľ nebol zverejnený.

 

Adamowicz (53) bol starostom mesta Gdansk od roku 1998. Vlani v novembri ho do tejto funkcie zvolili už šiestykrát. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý vznikol v gdanských lodeniciach a viedol ho Lech Walesa. Ako starosta podporoval práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám. Minulý rok sa ako jeden z mála poľských starostov zúčastnil na pochode gay pride. Vyjadril tiež solidaritu so židovskou komunitou po vlaňajšom vandalskom útoku na mestskú synagógu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies