Tisícky ľudí pochodovali na znak úcty k obetiam protestov

NETKY.SK • 23 Apríl 2017, 07:26 • 2 min
Tisícky ľudí pochodovali na znak úcty k obetiam protestov

CARACAS - Tisícky Venezuelčanov vyšli v sobotu do ulíc Caracasu, aby vyjadrili úctu najmenej 20 obetiam protivládnych demonštrácií, ktoré v uplynulých týždňoch zachvátili krajinu.

slovakia

left justify in out

Masové protestné akcie vyvolané spormi ohľadom právomocí opozíciou ovládaného parlamentu trvajú vo Venezuele už od začiatku apríla. Opoziční lídri sa okrem iného dožadujú vypísania predčasných volieb.

Účastníci pokojného sobotného pochodu boli oblečení v bielom a na znak úcty k obetiam protestov mali na rukách čierne stužky.

Po prvýkrát od začiatku protestov dav prešiel z bohatšej východnej časti Caracasu do tradične provládnej západnej časti mesta bez odporu zo strany bezpečnostných zložiek. Opozičný politik Freddy Guevara prirovnal príchod demonštrantov do chudobnejšej časti mesta k "prekročeniu Berlínskeho múru".

Pred sídlom konfederácie rímskokatolíckych biskupov držal dav minútu ticha a pohrúžil sa do modlitieb. V následných príhovoroch k účastníkom pochodu zopakovalo niekoľko opozičných lídrov svoje požiadavky vypísať predčasné voľby v krajine a oslobodiť väznených oponentov vlády.

"Nech to počuje každý: diktatúra zažíva svoje posledné dni," uviedla v príhovore María Corina Machadová, ktorá ešte v roku 2014 prišla o mandát vo venezuelskom Kongrese a dostala zákaz zastávať verejnú funkciu.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona