Tisícky Iránčanov oslavovali výročie útoku na ambasádu USA

NETKY.SK • 4 November 2014, 14:32 • 2 min
Tisícky Iránčanov oslavovali výročie útoku na ambasádu USA

TEHERÁN - Tisícky Iránčanov sa v utorok zišli v centre Teheránu, aby oslávili 35. výročie útoku na veľvyslanectvo Spojených štátov z roku 1979.

slovakia

left justify in out

Demonštranti už tradične skandovali protiamerické ale aj protizraelské heslá vrátane pokriku Smrť Izraelu. Akciu zorganizovali ultrakonzervatívni iránski aktivisti. Deje sa tak len týždeň pred plánovaným stretnutím medzi americkými a iránskymi predstaviteľmi, ktorí budú rokovať o kontroverznom jadrovom programe islamskej republiky v čase mierneho zlepšovania vzájomných vzťahov aj pod vplyvom umierneného prezidenta Hassana Rúháního.

 

Iránski študenti 4. novembra 1979 zajali 52 diplomatov USA a zadržiavali ich 444 dní. Udalosť sa stala len niekoľko mesiacov po islamskej revolúcii, ktorá zvrhla Američanmi podporovaného šacha, a pravdepodobne prispela k prehre Jimmyho Cartera v prezidentských voľbách roku 1980. Niekdajšia budova americkej ambasády popísaná protiamerickými heslami dnes slúži ako výcvikové a vzdelávacie centrum kontrolované iránskymi elitnými revolučnými gardami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies