Tisícky jemenských vojakov sa pridali na stranu prezidenta Hádího

NETKY.SK • 19 Apríl 2015, 17:38 • 2 min
Tisícky jemenských vojakov sa pridali na stranu prezidenta Hádího

ADEN/SANÁ - Jemenský veliteľ rozsiahleho vojenského obvodu, ktorý zaberá polovicu štátnej hranice so Saudskou Arábiou, sa dnes zaviazal podporiť jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na jemenských predstaviteľov.

 

Na základe dnešného oficiálneho oznámenia by sa malo prikloniť na stranu medzinárodne uznaného prezidenta Hádího najmenej 15.000 jemenských vojakov, rozmiestnených v púštnych a horských oblastiach Jemenu pri saudskoarabských hraniciach.

 

"Brigádny generál Abdulrahmán Halíl z prvého vojenského okruhu vyhlásil dnes svoju podporu ústavnej legitimite, ktorú predstavuje prezident Hádí," uviedol jemenský predstaviteľ pre agentúru Reuters.

Hlavná základňa Halílových vojakov sa nachádza v údolí Hadramaut v rovnomennej provincii.

Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí je momentálne v exile saudskoarabskom Rijáde, kam ušiel pred postupujúcimi šiitskými povstalcami.

 

Väčšina jemenskej armády je lojálna bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi a bojuje proti legitímnej vláde na strane vzbúrencov. Prezidenta Hádího naopak podporuje vzdušnými útokmi na povstalecké pozície regionálna koalícia pod vedením Saudskej Arábie.

 

Najmenej 60 húsíov zahynulo dnes v ropnej provincii Márib v strednom Jemene počas zrážok s bojovými jednotkami, lojálnymi voči jemenskému prezidentovi Hádímu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na kmeňového vodcu húsíov, ktorý chcel zostať v anonymite.

 

Počas dnešných bojov došlo k zajatiu 16 šiitských povstalcov, pričom o život údajne prišli aj dvaja bojovníci sympatizujúci s jemenským prezidentom Hádím.

 

Kmeňový vodca húsíov pre DPA potvrdil, že bojové lietadlá koalície pod vedením Saudskej Arábie bombardovali dnes v Jemene aj húsíjské vojenské základne, ležiace asi 40 kilometrov západne od provinčnej metropoly Maríb.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies