Tisícky demonštrantov v tureckom Istanbule v nedeľu oslavovali svoje víťazstvo

NETKY.SK • 2 Jún 2013, 09:05 • 2 min
Tisícky demonštrantov v tureckom Istanbule v nedeľu oslavovali svoje víťazstvo

ISTANBUL - Tisícky demonštrantov v tureckom Istanbule v nedeľu oslavovali svoje víťazstvo po tom, ako sa polícia napokon predsa len stiahla z námestia Taksim. "Vláda, rezignuj!" kričali na adresu kabinetu pod vedením premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Úrady napokon ustúpili a po vlne násilných stretov medzi protestujúcimi a príslušníkmi bezpečnostných síl demonštrantom umožnili, aby naďalej okupovali námestie. Samotný Erdogan pritom v sobotu aktivistov vyzval, aby sa rozišli.

slovakia

left justify in out

Demonštrácie sa začali ešte v piatok relatívne pokojným protestom proti plánom na prestavbu istanbulského námestia Taksim, v okolí ktorého má vyrásť nákupné centrum. Eskalovali až po tom, ako polícia aktivistov násilne rozohnala s pomocou obuškov a slzotvorného plynu. Ten proti protestujúcim príslušníci bezpečnostných zložiek použili aj v sobotu. Demonštrácie nabrali politický charakter a premenili sa na protesty proti Erdoganovej islamistickej vláde. Ľuďom prekáža viacero jej zákonov vrátane legislatívy zakazujúcej predaj alkoholu počas nočných hodín. Podľa kritikov ide len o ďalší krok smerom k islamizácii sekularizovaného Turecka. 

Násilnosti si doteraz vyžiadali viacero zranených, presné údaje však zatiaľ nie sú známe. Proti tvrdému postupu polície v sobotu oficiálne protestovala aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Podľa jej aktivistov polícia zranila viac ako 100 demonštrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona