Tisíce zamestnancov protestovali proti plánu zvýšiť sociálne odvody

NETKY.SK • 4 Október 2017, 18:51 • 2 min
Tisíce zamestnancov protestovali proti plánu zvýšiť sociálne odvody

BUKUREŠŤ - Tisíce rumunských zamestnancov štátneho sektora sa dnes zhromaždili pred vládnymi úradmi v hlavnom meste Bukurešť a požadovali, aby vláda zrušila svoj plán, podľa ktorého majú zamestnanci platiť vyššie odvody na sociálne zabezpečenie.

slovakia

left justify in out

Protestujúci pískali, skandovali "Rumunsko, zobuď sa!" a vyzývali premiéra Mihaia Tudoseho aj ďalších kľúčových ministrov, aby odstúpili. Na demonštrácii organizovanej odborovým zväzom Alfa-Cartel sa zúčastnili zamestnanci zo sféry zdravotnej starostlivosti, štátnych železníc a ďalších odvetví. Lídri odborov neskôr viedli s Tudosem rozhovory o svojich obavách.

 

Na základe nového plánu by sa sociálne odvody, v súčasnosti platené zamestnávateľom, presunuli na zamestnanca. Odbory tvrdia, že toto opatrenie zníži čistý príjem zamestnancov najmenej o osem percent.

 

Podľa slov Ecateriny Constantinescuovej, 47-ročnej zdravotnej sestry z juhorumunského mesta Craiova, ľavicová vláda, ktorá začala úradovať v januári, nerešpektuje predvolebné sľuby, že zvýši životnú úroveň.

 

"Už toho máme dosť. Pracujeme a pracujeme a je ťažké vyjsť z platu," povedala. Dodala, že musí robiť zmeny navyše a nadčasy, aby vyžila. Zamestnanec továrne Gheorghe Constantin z východného Rumunska povedal, že vládne návrhy mu znížia plat, pričom ceny benzínu, verejných služieb a potravín v posledných týždňoch stúpli.

 

Premiér neskôr oznámil, že vláda naďalej plánuje zaviesť svoje návrhy do praxe, ale sľúbil, že nájde pre zamestnancov nekonkretizovanú finančnú náhradu. Polícia uzavrela pre účastníkov demonštrácie bukureštské Námestie slobody, kde má vláda hlavné kancelárie, a to spomalilo premávku v rumunskej metropole.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies