Tisíce ľudí sa prišli na pohreb rozlúčiť s exprezidentom Pérezom

NETKY.SK • 7 Október 2011, 19:55 • 2 min
Tisíce ľudí sa prišli na pohreb rozlúčiť s exprezidentom Pérezom

Tisíce ľudí sa prišli na pohreb rozlúčiť s exprezidentom Pérezom

slovakia

left justify in out

img

Tisíce Venezuelčanov sa vo štvrtok na pohrebe rozlúčili s bývalým prezidentom Carlosom Andrésom Pérezom, ktorý bol podľa jeho politických zástancov zárukou demokratických slobôd vo Venezuele a podľa kritikov skorumpovaným obchodníkom s mocou. Príbuzní, priatelia a priaznivci spustili jeho rakvu do hrobu na Východnom cintoríne na okraji hlavného mesta Caracas.
Pérezove pozostatky priviezli do Venezuely v utorok 4. októbra, deväť mesiacov po jeho smrti v americkom Miami.
Exprezidentova smrť vyvolala spory o miesto jeho posledného odpočinku. Pérezova manželka Blanca chcela priviezť telo domov do vlasti - jeho dlhoročná partnerka v USA Cecilia Matosová však uviedla, že Pérez opakovane vyhlasoval, že sa do Venezuely nikdy nevráti, kým bude jeho zarytý politický nepriateľ Hugo Chávez prezidentom.
Obe strany nakoniec dosiahli súkromnú dohodu, že jeho telo pošlú späť do rodnej krajiny.
Pérez bol na čele štátu v rokoch 1974-79 a 1989-93. Venezuelu opustil v roku 2000, keď mu hrozilo uväznenie pre obvinenia z korupcie. Zomrel v decembri 2010 vo veku 88 rokov. Jeho telo bolo potom v dočasnom mauzóleu na Floride.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona