Tisíce ľudí prišli do Pamplony na tradičné behy s býkmi

NETKY.SK • 6 Júl 2011, 19:02 • 2 min
Tisíce ľudí prišli do Pamplony na tradičné behy s býkmi

Tisíce ľudí prišli do Pamplony na tradičné behy s býkmi

slovakia

left justify in out

img

Desiatky tisíc Španielov a zahraničných turistov zaplnili dnes hlavné námestie v severošpanielskom mestečku Pamplona, kde oficiálne odštartovali tradičný festival San Fermín - preslávený behom s býkmi.
      Deväťdňový festival na oslavu mestského patróna svätého Fermína otvoril starosta Enrique Maya tradičným zvolaním z radničného balkóna "Nech žije svätý Fermín" a odpálením petárd známych ako chupinazo.
      Festival, ktorý preslávil svojou novelou Fiesta (1926) spisovateľ Ernest Hemingway, sa datuje zo 16. storočia. Od roku 1924, keď sa začali robiť písomné záznamy, zahynulo pri behoch pred býkmi už najmenej 13 ľudí.
      Prvý z tohoročných ôsmich behov úzkymi dláždenými uličkami sa pobeží po trase dlhej približne 800 metrov vo štvrtok. Odvážlivci bežia pred šiestimi býkmi z býčej ohrady až do mestskej arény, pričom jedinou "zbraňou" bežcov proti býkom sú zrolované noviny.
      Festival zahŕňa aj koncerty a ďalších vyše 400 slávnostných aktivít. Býčí beh sa stáva pravidelným terčom ostrej kritiky ochrancov zvierat, pripomenula agentúra AP.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies