Tisíce ľudí demonštrovali proti násiliu drogových kartelov

NETKY.SK • 9 Máj 2011, 07:17 • 2 min
Tisíce ľudí demonštrovali proti násiliu drogových kartelov

Tisíce ľudí demonštrovali proti násiliu drogových kartelov

slovakia

left justify in out

img

Tichým pochodom protestovalo v nedeľu viac ako 85.000 ľudí v hlavnom meste Mexika proti násiliu drogových kartelov a postupu armády.
      Pochod, ktorý sa začal vo štvrtok v meste Cuernavaca, dorazil v nedeľu po približne 90 kilometroch na námestie Zócalo v centre mexického hlavného mesta. Pochod za "mier, bezpečnosť a spravodlivosť" viedol básnik a novinár Javier Sicilia, ktorého syna zavraždili v marci.
      Sicilia vo svojom prejave požadoval rezignáciu ministra pre bezpečnosť Genara Garcíu Lunu a vyzval demonštrantov, aby prijali "pakt občanov proti násiliu".
      Vyjadril poľutovanie nad neschopnosťou vlády zastaviť násilie zo strany obchodníkov s drogami. Boj proti nim začal prezident Felipe Calderón hneď po nástupe do úradu v roku 2006. Násilie spojené s drogami si odvtedy vyžiadalo okolo 35.000 mŕtvych.
      Mexickú politickú elitu obvinil Sicilia z korupcie a napojenia na drogovú trestnú činnosť. Strany by sa podľa neho mali zbaviť tých ľudí vo svojich radoch, ktorí sa podieľali na zločinoch, inak občania už nebudú akceptovať ich volených lídrov.
      "Korupcia v srdci inštitúcií nás predbehla," vyhlásil Sicilia. Kým sa politici neočistia, "občania sa musia opýtať, ktorý kartel a ktorú de facto frakciu majú voliť v najbližších voľbách", dodal.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies