Tisíce učiteľov v Maďarsku vyjadruje nespokojnosť so systémom

NETKY.SK • 13 Február 2016, 14:24 • 2 min
Tisíce učiteľov v Maďarsku vyjadruje nespokojnosť so systémom

BUDAPEŠŤ - Poukázať na zlú situáciu vo verejnom školstve je cieľom celoštátnej demonštrácie pedagógov, ktorá sa dnes začala v Budapešti. Napriek chladnému a daždivému počasiu sa tam zhromaždili tisíce demonštrantov.

slovakia

left justify in out

"Prišiel čas, aby sme sa spojili v záujme budúcnosti krajiny. Musíme ukázať, že nás je veľa, ktorí sa obávame o túto budúcnosť, o budúcnosť našich detí," uvádzajú organizátori protestu, ktorého pochod smeruje na Kossuthovo námestie pred parlament.

 

Protest zorganizoval štrajkový výbor Odborového zväzu pedagógov (PSZ), ktorý je najpočetnejšou pedagogickou odborárskou organizáciou v Maďarsku, pripojili sa však aj členovia mnohých ďalších zväzov a učiteľských organizácií.

 

Čoraz nespokojnejší pedagógovia sú presvedčení, že vláda nie je ochotná meniť koncepciu verejného školstva. Učitelia okrem iného požadujú radikálne zníženie rozsahu učiva, zrušenie viazaného pracovného času, zabezpečenie väčšej nezávislosti škôl pri tvorbe vyučovacích metód, slobodu voľby učebníc a úpravu miezd takmer 50.000 pracovníkov v oblasti výchovy a vzdelávania.

 

Svoje požiadavky sformuloval štrajkový výbor celkom do 25 bodov. Rokovania v uplynulých dňoch s predstaviteľmi príslušného rezortu ľudských zdrojov nepriniesli výsledky.

 

"Tento protest nie je o mzdách, ale proti kvalite maďarského verejného vzdelávania, ktorá sa stále zhoršuje. Všetci vieme, že treba urobiť zmeny v systéme školstva, ale zmeny idú veľmi zlým smerom," povedal pre TASR Oliver Pilz z Miškovca, jeden z organizátorov demonštrácie.

 

Predsedníčka PSZ Piroska Gallová v prejave zdôraznila, že kvôli rokom vlády v uplynulých troch rokoch bolo maďarské vzdelávanie úplne zničené, preto zdôraznila, že odborári neustúpia od svojej požiadavky urobiť v školstve radikálne zmeny. "Veľká reforma, ktorú urobila vláda, je zlá pre deti, pre učiteľov a pre celú krajinu," dodala.

 

Ďalší rečníci zhromaždenia povedali, že aká je súčasnosť vzdelávania, taká bude budúcnosť krajiny. Predseda Demokratického odborového zväzu pedagógov László Mendrey avizoval, že v prípade potreby budú učitelia štrajkovať.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona