Tisíce Tunisanov vyzývajú vládu, aby odstúpila

NETKY.SK • 25 August 2013, 09:00 • 2 min
Tisíce Tunisanov vyzývajú vládu, aby odstúpila

TUNIS - Kabinet je podľa opozície neschopný zaručiť v krajine bezpečnosť a ekonomickú prosperitu.

slovakia

left justify in out

Tisíce ľudí demonštrovali dnes v Tunise pred budovou národného zhromaždenia a žiadali odstúpenie islamistami vedenej vlády. Informovala o tom agentúra AP.

Dnešnou večernou demonštráciou sa v Tunisku začína týždeň protestov, ktorý iniciovala koalícia opozičných strán s cieľom dosiahnuť odchod vlády. Kabinet je podľa opozície neschopný zaručiť v krajine bezpečnosť a ekonomickú prosperitu.

Podľa odhadov polície sa na dnešnej demonštrácii zúčastnilo asi 10.000 ľudí. 

Protivládne protesty v Tunisku opäť vypukli koncom júla, po vražde už druhého vplyvného sekulárneho politika, z ktorej spáchania sú podozriví radikálni islamisti. Inšpiráciou pre tuniskú opozíciu je aj situácie v Egypte, kde začiatkom júla armáda zvrhla vládu islamistického Moslimského bratstva a jej prezidenta Muhammada Mursího. 

Front národnej spásy, ktorý zoskupuje ľavicové i pravicové strany, žiada, aby súčasnú islamistickú vládu vystriedala vláda technokratov a začali sa prípravy na nové voľby. Rokovania medzi miernenou islamistickou stranou an-Nahda (Strana obnovy) a opozíciou sprostredkovala najvplyvnejšia odborárska organizácia v krajine - Generálny zväz pracujúcich Tunisanov (UGTT). 

Strana obnovy vo štvrtok prijala plán UGTT, ktorý počíta s demisiou súčasného kabinetu. Do volieb by Tunisko spravovala úradnícka vláda, čo bude "prvý krok k národnému dialógu."

Líder Strany obnovy Rášid Ghannúší však vylúčil, že vláda odstúpi ešte pred tým, ako sa začnú rozhovory. Po rozhovore so šéfom UGTT predseda tuniskej vládnucej strany povedal, že "vláda si bude plniť svoje povinnosti, až kým národný dialóg nedospeje ku konsenzu, ktorý bude zárukou dovŕšenia demokratickej transformácie a usporiadania slobodných volieb."

Opozícia požadovala aj rozpustenie ústavodarného zhromaždenia, ale v tomto bode sa odbory pridali na stranu vládnucej Strany obnovy a vyhlásili, že parlament by mal dokončiť svoju prácu na novej ústave.

Odborový predák potvrdil, že an-Nahda akceptovala "iniciatívu" odborov a vyzval všetky strany, aby ukázali, že vedia pristúpiť na kompromis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies