Tisíce stúpencov kosovskejopozície požadovali odstúpenie vlády

NETKY.SK • 17 Február 2016, 15:55 • 2 min
Tisíce stúpencov kosovskejopozície požadovali odstúpenie vlády

PRIŠTINA - Tisíce stúpencov kosovskej opozície požadovali dnes v metropole Priština odstúpenie vlády premiéra Isu Mustafu, ktorú obviňovali z porušenia ústavy.

slovakia

left justify in out

Účastníci protestu, dožadujúci sa vypísania predčasných volieb, sa zišli do hlavného mesta z celej krajiny pri príležitosti ôsmeho výročia vyhlásenia nezávislosti Kosova od Srbska. Väčšina s demonštrantov mávala albánskymi zástavami a len menšia časť vlajkami Kosova, informovala agentúra AP.

 

"Kosovo nedovolí, aby ho viedli ľudia, ktorí narušujú jeho ústavu a suverenitu," vyhlásil počas protestu Visar Ymeri, vodca hlavnej protivládnej sily, radikálnej nacionalistickej strany Sebaurčenie.

 

Opozícia odmieta vlaňajšiu dohodu medzi Kosovom a Srbskom, ktorá dáva viac právomocí etnickým Srbom žijúcim v Kosove. V decembri kosovský ústavný súd rozhodol, že časť uvedenej dohody nie je v súlade s ústavou krajiny.

 

Kosovské opozičné strany, ktoré tiež vystupujú proti dohode o vytýčení hraníc so susednou Čiernou Horou, od septembra 2015 opakovane narušujú činnosť parlamentu slzotvorným plynom, paprikovým sprejom a píšťalkami.

 

Odporcovia oboch dohôd žiadajú, aby bolo o nich vyhlásené referendum.

 

Kosovo v roku 2008 vyhlásilo jednostrannú nezávislosť od Srbska, tento akt však Srbsko stále odmieta. Obe krajiny vedú rozhovory sprostredkované Európskou úniou, ktorých je cieľom je prekonať vzájomné nezhody.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona