Tisíce protestujú proti šiitským povstalcom

NETKY.SK • 24 Január 2015, 13:10 • 2 min
Tisíce protestujú proti šiitským povstalcom

SANÁ - Tisíce obyvateľov Jemenu v sobotu protestujú v uliciach Saná proti šiitským povstalcov po tom, ako prezident Abd Rabbu Mansúr Hádí a celá jeho vláda pred dvoma dňami odstúpili.

slovakia

left justify in out

Asi 10 000 ľudí pochoduje smerom k sídlu prezidenta vykrikujúc slogany proti Hautíovcom, ktorí v uplynulých dňoch obnovili boje proti vládnym silám, pričom popierajú, že by sa pokúšali o štátny prevrat. Povstaleckí bojovníci, ktorí v podstate ovládajú hlavné mesto, ani polícia proti demonštrantom nezasahujú. V piatok sa v Saná aj v ďalších jemenských mestách konali demonštrácie prívržencov Hautíovcov.

 

Hádí sa podľa vlastných slov dostal do "slepej uličky" vo vyjednávaní s Hautíovcami, ktorí ho údajne nútili k ďalším politickým ústupkom a napriek jeho ústretovosti odmietli ukončiť blokádu prezidentskej rezidencie a úradu. Povstalci označujúci sa za "božích pomocníkov" zostávajú rozmiestnení v uliciach Saná. V nedeľu sa má rezignáciou Hádího a jeho vlády zaoberať jemenský parlament, pričom sú náznaky, že ich odmietne prijať. Odstúpenie Hádího, ktorý v roku 2011 nahradil dlhoročného autokratického prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, vyvoláva obavy z opätovného rozštiepenia Jemenu. Ten je známy ako najchudobnejšia arabská krajina sveta a pôsobisko jednej z najnebezpečnejších odnoží extrémistickej siete al-Kájda. Hádí bol úzkym spojencom USA v boji proti al-Kájde, zatiaľ čo Hautíovcov podľa rozšíreného názoru podporuje šiitsky režim v Iráne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies