Tisíce protestovali proti vyhláseniu Madura za prezidenta

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 08:58 • 2 min
Tisíce protestovali proti vyhláseniu Madura za prezidenta

CARACAS - Tisíce prívržencov venezuelského opozičného lídra Henriqueho Caprilesa vyšli v pondelok do ulíc Caracasu na protest proti údajným volebným podvodom počas nedeľňajších prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

Polícia musela najmenej v jednom prípade použiť proti demonštrantom slzotvorný plyn. Prívrženci opozície reagovali protestom na rozhodnutie Národnej volebnej komisie, ktorá potvrdila víťazstvo úradujúceho prezidenta Nicolása Madura. Capriles odmietol uznať svoju porážku a požiadal o prepočítanie hlasov. V tejto požiadavke ho podporili aj Spojené štáty a Organizácia amerických štátov (OAS). Capriles vyzval svojich podporovateľov na organizovanie masových protestov v prípade, že Madura "vyhlásia za nelegálneho prezidenta". Demonštrácie za prepočítanie hlasov sa majú konať aj v utorok.

Podľa volebnej komisie Maduro získal v nedeľňajších prezidentských voľbách 50,75 percenta hlasov. Tesne za ním skončil Capriles so ziskom 48,97 percenta, čo je len o 265-tisíc hlasov menej. Účasť dosiahla 78 percent. "Odmietame uznať výsledky, kým nie je prepočítaný každý hlas," vyhlásil 40-ročný guvernér štátu Miranda. Capriles už pred vyhlásením výsledkov hovoril o podvodoch, ktoré hlasovanie údajne sprevádzali. Maduro, 50-ročný bývalý vodič autobusu, obvinil Caprilesa zo snáh vyvolať v krajine politickú krízu. Svojich prívržencov vyzval na "mobilizáciu po celej krajine" v utorok aj v stredu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies