Tisíce migrantov uviazli v Grécku, susedné Macedónsko vpustilo len stovku

NETKY.SK • 25 Február 2016, 14:24 • 2 min
Tisíce migrantov uviazli v Grécku, susedné Macedónsko vpustilo len stovku

SOLÚN - Tisícky utečencov a migrantov uviazli dnes v Grécku, pričom stovky z nich už takmer dva dni čakajú v autobusoch na hlavnej severojužnej diaľnici vedúcej z Atén ku grécko-macedónskej štátnej hranici.

slovakia

left justify in out

Macedónsko sa totiž rozhodlo výrazne obmedziť počet utečencov, ktorých vpustí na svoje územie, uviedla agentúra AP. Stovky ďalších migrantov však aj naďalej prichádzajú do Grécka trajektami z egejských ostrovov, na ktoré sa dopravili na člnoch z Turecka.

 

Migranti mierili obvykle hneď po príchode do gréckeho prístavu Pireus autobusmi či vlakmi k hraničnému priechodu Idomeni-Gevgelija. Po reštriktívnych opatreniach zo strany Macedónska však momentálne na hraniciach uviazlo približne 2800 ľudí. Macedónsko dnes dopoludnia vpustilo na svoje územie približne len stovku z nich.

 

Grécke úrady uviedli, že na diaľnici vedúcej z Atén ku grécko-macedónskej štátnej hranici je zároveň odstavených približne 40 autobusov plných migrantov.

Ďalších asi 200 frustrovaných ľudí, ktorí uviazli z noci nadnes v autobusoch v strednej časti Grécka, sa rozhodlo v ceste po diaľnici pokračovať pešo. V tejto skupine je viacero malých detí a tiež minimálne jedna žena na invalidnom vozíku, spresnila AP.

 

Tamojšia polícia sa migrantom v ceste pokúsila zabrániť, tí sa však na protest na diaľnici posadili. Policajti im následne v snahe o vyriešenie situácie prisľúbili, že na miesto čoskoro dorazia autobusy, ktoré ich dopravia až k pohraničnej obci Idomeni ležiacej pri macedónskych hraniciach.

 

Macedónsko ešte v nedeľu uzavrelo pre migrantov z Afganistanu hranice s Gréckom a vstup na svoje územie povolilo už len utečencom z Iraku a Sýrie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies