Tisíce ľudí vo Washingtone a New Yorku žiadali zastaviť policajnú brutalitu

NETKY.SK • 14 December 2014, 08:35 • 2 min
Tisíce ľudí vo Washingtone a New Yorku žiadali zastaviť policajnú brutalitu

WASHINGTON - Tisíce ľudí sa vo Washingtone zišli na pochode, ktorého cieľom je protestovať proti policajnej brutalite a apelovať na Kongres, aby presadil opatrenia na zlepšenie ochrany Afroameričanov pred svojvôľou polície.

slovakia

left justify in out

Na pochode po centrálnej Pennsylvania Avenue, ktorý pokračoval až ku Kapitolu, sa zúčastnili aj pozostalí po Michaelovi Brownovi a Erikovi Garnerovi - dvoch černošských obetiach údajného policajného násilia. Prítomná bola aj Samaria Riceová, matka 12-ročného Tamira, ktorého v novembri zastrelil príslušník polície v Clevelande. Ich smrť vyvolala v USA vlnu pouličných nepokojov a demonštrácií, ktoré sa ešte viac zintenzívnili v novembri po tom, ako dve súdne poroty rozhodli neobviniť policajtov podozrivých zo zneužitia právomoci.
      

Washingtonský pochod zorganizovalo niekoľko amerických organizácií na obranu občianskych práv. Zástupcovia demonštrantov chcú v Kapitole odovzdať petíciu s žiadosťou o zmeny v zákonoch tak, aby poskytovali väčšiu ochranu Afroameričanom. Upozorňujú aj na možný konflikt záujmov, keďže prokurátori na miestnej úrovni veľmi často tesne spolupracujú s políciou, čo môže ovplyvňovať vyšetrovanie prokuratúry v prípadoch, keď je podozrivým príslušník polície.  
      

Na pochod do Washingtonu pricestovali autobusmi aj ľudia z Floridy, Connecticutu či Pittsburghu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na webovú stránku organizátorov.
      

Na pochode v New Yorku očakávali tiež desaťtisíce ľudí. Jeho spoluorganizátorka Umaara Elliottová vo vyhlásení pre médiá uviedla, že sa "začala lovecká sezóna na černochov", preto "žiadame, aby boli na všetkých úrovniach prijaté opatrenia, ktoré budú zárukou skoncovania s týmto rasistickým zabíjaním".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona