Tisíce ľudí vo Francúzsku protestovali proti predĺženiu výnimočného stavu

NETKY.SK • 30 Január 2016, 17:56 • 2 min
Tisíce ľudí vo Francúzsku protestovali proti predĺženiu výnimočného stavu

PARÍŽ - Tisíce ľudí vyšli dnes do ulíc viacerých francúzskych miest, aby protestovali proti plánovanému predĺženiu výnimočného stavu v krajine.

slovakia

left justify in out

Na dnešné demonštrácie vyzvali viaceré organizácie vrátane skupín pre ľudské práva či odborovej organizácie sudcov, píše agentúra DPA. Časť protestov bola zameraná aj proti zámeru odoberať francúzske občianstvo osobám usvedčeným z terorizmu.

 

Obe opatrenia presadzuje francúzska vláda v rámci boja proti terorizmu. Demonštrácie sa podľa rozhlasovej stanice France Info konali na približne 80 miestach po celom Francúzsku.

 

Francúzska vláda vyhlásila výnimočný stav krátko po teroristických útokoch v Paríži, pri ktorých islamskí militanti 13. novembra minulého roka zabili 130 ľudí. Parlament následne schválil jeho predĺženie do 26. februára a vláda ho teraz navrhuje predĺžiť o ďalšie tri mesiace.

 

Štátne orgány môžu počas výnimočného stavu využívať rozšírené právomoci, ako je zadržiavanie podozrivých v domácom väzení, vykonávanie domových prehliadok bez rozhodnutia súdu, obmedzovanie práva na zhromažďovanie či zakazovanie činnosti radikálnych združení.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies