Tisíce ľudí v Španielsku protestovali voči bezcitnému prístupu k migrantom

NETKY.SK • 20 Marec 2016, 09:12 • 2 min
Tisíce ľudí v Španielsku protestovali voči bezcitnému prístupu k migrantom

BARCELONA - Tisíce ľudí sa včera zhromaždili v severovýchodnom španielskom prístavnom meste Barcelona, aby tam protestovali voči tomu, čo označili za "bezcitný a rasistický" prístup k migrantom.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP.

 

Protestnú akciu zorganizovali ľudskoprávne skupiny Stop Mare Nostrum a Prou Racisme. Demonštranti pochodovali smerom k Stredozemnému moru, kde ako uviedol hovorca Stop Mare Nostrum Toni Borrell "zomierajú mnohí migranti".

 

Množstvo účastníkov protestu nieslo transparenty s nápismi "Vitajte utečenci" a vzdávalo poctu migrantom, ktorí zahynuli na mori. Borrell uviedol, že väčšina Európanov bola v minulosti tiež migrantmi a zámerom protestu je vyvinúť tlak na politikov, aby sa rozhodli prijať viac utečencov.

 

Európska únia a Turecko dospeli v piatok na summite v Bruseli k spoločnej dohode, ktorá má zastaviť prílev migrantov cez Egejské more do krajín EÚ. Dohoda oficiálne vstúpi do platnosti v nedeľu 20. marca.

 

V súlade s ňou prejdú od nedele registráciou všetci noví nelegálni migranti, ktorí sa dostanú na grécke ostrovy z Turecka. Pokiaľ nepožiadajú o azyl, prípadne ho nezískajú, vrátia sa späť do Turecka.

 

Za každého takto vráteného Sýrčana Európska únia prijme jedného Sýrčana z tureckých utečeneckých táborov. Toto presídľovanie je pre členské štáty únie dobrovoľné, maximálny strop je však stanovený na 72.000 miest. Ak by sa prekročil, zmienená dohoda sa prehodnotí.

 

Borrell na margo tejto dohody vyjadril silný nesúhlas. "Hanbíme sa za naše vlády," dodal.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies