Tisíce ľudí v Pakistane protestujú proti vláde, žiadajú odstúpenie premiéra Šarífa

NETKY.SK • 16 August 2014, 11:15 • 2 min
Tisíce ľudí v Pakistane protestujú proti vláde, žiadajú odstúpenie premiéra Šarífa

ISLAMABAD - Tisíce protivládnych demonštrantov sa dnes zhromaždili v pakistanskej metropole Islamabad po 350-kilometrovom pochode z Láhauru, ktorý viedol opozičný politik Imrán Chán.

slovakia

left justify in out

Chán žiada odstúpenie premiéra Naváza Šarífa pre obvinenia zo zmanipulovania vlaňajších parlamentných volieb, po ktorých došlo k vôbec prvému odovzdaniu moci medzi civilnými vládami v dejinách Pakistanu.
      

Do Islamabadu prišiel v noci na dnes za zlého počasia aj ďalší konvoj protestujúcich pod vedením duchovného Táhira Kádrího, ktorý vystupuje proti vláde a vyzýva na "zelenú revolúciu". V hlavnom meste panovali prísne bezpečnostné opatrenia, napísala britská stanica BBC.
      

Chán, bývalá kriketová hviezda, ktorá vedie v súčasnosti tretiu najväčšiu stranu v parlamente, označil Šarífovu vládu za nezákonnú vzhľadom na podvody a nevyšetrenie obvinení týkajúcich sa volieb. Vyzval preto na nové voľby a vyhlásil, že okupačný protest v Islamabade bude pokračovať, pokým Šaríf neodstúpi.
      

Polícia odhadla, že protestujúcich v oboch pochodoch bolo asi 60.000. Stúpenci Chána a Kádrího sú rozhnevaní zhoršujúcou sa ekonomickou situáciu, vzostupom militantných skupín a neschopnosťou zabezpečiť obyvateľstvu základné služby ako stále dodávky elektriny.
      

Vláda uviedla, že protestujúci sa snažia narušiť demokraciu. Hovorca premiéra odsúdil "nezodpovedné správanie a činy" jeho oponentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies