Tisíce ľudí v Moskve protestovali proti Putinovi

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 06:55 • 2 min
Tisíce ľudí v Moskve protestovali proti Putinovi

MOSKVA - Niekoľko tisíc odporcov ruského prezidenta Vladimira Putina sa v pondelok zhromaždilo v centre Moskvy, aby si pripomenuli rok od udalostí, ktoré sa odohrali v predvečer jeho návratu do funkcie.

slovakia

left justify in out

Zhromaždenie nadväzujúce na chaotický protest zo 6. mája 2012, ktorý sa skončil násilím a hromadným zatýkaním, podľa organizátorov prilákal desaťtisíce ľudí, zatiaľ čo polícia hovorí o približne osemtisícovej účasti. Na podujatí nechýbal ani opozičný vodca Alexej Navaľný nepoľavujúci vo svojich aktivitách napriek tomu, že ruské orgány proti nemu vedú viacero konaní. Účastníkom sa prihovoril z korby nákladného auta vyzdobeného ružami, a to spôsobom pripomínajúcim predvolebnú kampaň. Putina pritom označil za "zlodeja" a pohrozil mu "vyhodením z Kremľa".

"S vami sa ničoho nebojím," vyhlásil 36-ročný aktivista, ktorého v apríli začali súdiť za údajnú spreneveru a v prípade usvedčenia mu hrozí 10-ročný pobyt za mrežami. Navaľný stojaci po boku manželky Jilije prisľúbil, že "sa nikdy nevzdá, ani neodíde", keďže bojuje "za novú budúcnosť pre svoju rodinu a svoje deti"

Putin sa stal v máji minulého roka už po tretíkrát hlavou štátu po tom, ako v decembri 2012 zvíťazil v prezidentských voľbách. Opozičný protest v predvečer jeho inaugurácie vyústil do násilných stretov s políciou, v ktorej rukách skončilo vyše 400 účastníkov. Viac ako dvom desiatkam z nich teraz hrozí väzenie za vyvolanie násilia, čo niektorí aktivisti prirovnávajú k ére stalinizmu. Pondelňajšie podujatie poznačila nehoda počas výstavby pódia, keď jedného z pracovníkov privalil a usmrtil reproduktor. Organizátori preto museli svoje plány na poslednú chvíľu zmeniť a pódium na Bolotnom námestí pri rieke Moskva nakoniec vytvorili z kamióna.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona