Tisíce ľudí V Gruzínsku protestovali proti výsledkom prezidentských volieb

NETKY.SK • 2 December 2018, 17:34 • 2 min
Tisíce ľudí V Gruzínsku protestovali proti výsledkom prezidentských volieb

TBILISI - Približne 25.000 ľudí v nedeľu protestovalo v gruzínskej metropole Tbilisi proti výsledkom tohtotýždňových prezidentských volieb, ktoré podľa opozície sprevádzalo kupovanie hlasov, zastrašovanie voličov a ďalšie neregulárnosti.

slovakia

left justify in out

Na proteste pred parlamentom v centre Tbilisi vystúpil prostredníctvom videoprenosu aj bývalý prozápadný prezident Michail Saakašvili, ktorý žije v dobrovoľnom exile v holandskom Amsterdame.

 

"Miša, Miša," skandovali exprezidentovi stúpenci, keď sa na veľkoplošnej obrazovke objavila jeho tvár. Saakašvili zdôraznil, že gruzínska opozícia mieni presadzovať svoje požiadavky nenásilne ale vytrvalo.

 

Demonštranti mávajúci vlajkami Gruzínska a EÚ požadovali anulovanie "ukradnutých" prezidentských volieb, vypísanie predčasných volieb do gruzínskeho parlamentu, reformu volebného systému a iniciovanie rozhovorov vlády s opozíciou.

V stredajšom druhom kole prezidentských volieb zvíťazila kandidátka podporovaná vládnou stranou Salome Zurabišviliová, ktorá by sa tak mala stať prvou ženou na čele Gruzínska. Porazený uchádzač, kandidát Saakašviliho strany Grigol Vašadze, odmietol jej víťazstvo uznať a vyzval na organizovanie pokojných protestov.

 

"Gruzínsko je teraz bez prezidenta," povedal Vašadze na nedeľňajšej demonštrácii, ktorej účastníci reagovali na jeho slová nadšeným aplauzom.

 

Grigol Vašadze sa pred voľbami zaviazal omilostiť Saakašviliho, ktorého v Gruzínsku v neprítomnosti odsúdili na tri roky väzenia za prekročenie prezidentských právomocí. S tým však nesúhlasia mnohí Gruzínci, ktorí bývalému prezidentovi pripisujú zodpovednosť za vypuknutie päťdňovej vojny s Ruskom v roku 2008.

 

Podľa pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) boli gruzínske voľby konkurenčným súbojom prezidentských kandidátov. V hodnotení hlasovania však zaznelo aj znepokojenie zo zneužívania administratívnych zdrojov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies