Tisíce ľudí v Ghane protestovali proti vojenskej dohode s USA

NETKY.SK • 29 Marec 2018, 19:08 • 2 min
Tisíce ľudí v Ghane protestovali proti vojenskej dohode s USA

AKKRA - Tisíce ľudí v západoafrickom štáte Ghana protestovali vo štvrtok proti novej dohode o vojenskej spolupráci so Spojenými štátmi. Demonštrácie prebiehali pod heslom "Ghana na prvom mieste", informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ghanský parlament ratifikoval minulý týždeň dohodu, ktorá umožňuje Spojeným štátom umiestniť na území tejto krajiny vojenské jednotky a techniku. Hlasovanie bojkotovali opoziční poslanci.

 

Na základe dohody má Ghana poskytovať americkým ozbrojeným silám a ich zmluvným partnerom "neobmedzený" prístup k dohodnutým objektom a lokalitám.

 

V Ghane sa okrem toho šíria fámy o tom, že by v krajine mohla vzniknúť aj americká vojenská základňa. Veľvyslanectvo USA tieto zvesti poprelo.

 

Ghana a USA majú solídne diplomatické a obchodné vzťahy, ktoré už v minulosti viedli aj k spolupráci oboch armád na konkrétnych projektoch. Podľa kritikov nová vojenská dohoda oslabí ghanskú zvrchovanosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona