Tisíce ľudí utiekli z domov pred lesnými požiarmi v Austrálii

NETKY.SK • 3 Január 2015, 09:22 • 2 min
Tisíce ľudí utiekli z domov pred lesnými požiarmi v Austrálii

SYDNEY - Tisíce Austrálčanov utiekli z domovov pred lesnými požiarmi, ktoré vyčíňajú na juhu krajiny. Prácu hasičov sťažuje silný vietor rozdúchavajúci oheň, informovala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Požiare v štátoch Južná Austrália a Viktória zničili podľa úradov dosiaľ najmenej šesť domov, aj keď neboli hlásené vážne zranenia. Sucho a teploty okolo 37 stupňov Celzia však vyvolávali obavy hasičov, podľa ktorých boj s plameňmi zrejme potrvá ešte celé dni.
      

Najhoršie požiare zaznamenali v pohorí Adelaide Hills v Južnej Austrálii, kde oheň zničil päť domov a ohrozoval stovky ďalších. Obyvateľov 19 obcí vyzvali na evakuáciu vzhľadom na predpovede o nepriaznivej zmene smeru vetra. Po celom štáte bojovalo s plameňmi 2000 hasičov aj za pomoci viac než desiatich lietadiel. Šiestich hasičov museli ošetriť, prevažne pre nadýchanie sa dymu.
      

V susednom štáte Viktória hasiči dostali od piatka pod kontrolu vyše 300 ložísk ohňa, za hrozbu naďalej považujú už len jeden požiar. Dnes popoludní očakávajú v oblasti zmenu počasia, ktorá má priniesť slabý dážď, vietor i blesky, čo by mohlo situáciu zhoršiť. Dažďa totiž nebude dostatok na zahasenie plameňov a blesky by mohli vyvolať ďalšie požiare, uviedol zástupca hasičského zboru.
      

Ničivé lesné požiare sú v Austrálii počas tamojších letných mesiacov časté. V roku 2009 si vo Viktórii vyžiadali 173 obetí na životoch a zničili viac než 2000 domov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies