Tisíce ľudí sú odrezané od sveta v povodňami postihnutom štáte Kérala

NETKY.SK • 19 August 2018, 10:27 • 2 min
Tisíce ľudí sú odrezané od sveta v povodňami postihnutom štáte Kérala

NAÍ DILLÍ - Tisíce ľudí odrezaných od sveta čaká na záchranu a úradníci naliehavo prosia o ďalšiu pomoc pri vytrvalých monzúnových povodniach, ktoré čiastočne potopili štát Kérala.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom spravodajská agentúra AP.

 

Silné dažde v sobotu opäť zasiahli časti zväzového štátu ležiaceho na juhu Indie. Spomaľovali tak úsilie dostať záchranárov do terénu a zásoby do izolovaných oblastí. Mnohým ľuďom sa už celé dni nedá pomôcť a je možné sa k nim dostať len na člne alebo helikoptérou.

 

Vyše 300.000 ľudí našlo úkryt vo viac ako 1500 štátom zriadených záchranných táboroch. Miestne úrady informovali, že sú stále zaplavované telefonátmi žiadajúcimi o pomoc. Hovoria o najhorších záplavách v Kerále za celé storočie, pričom zrážky v niektorých oblastiach viac ako dvojnásobne prekročili objemy typické pre monzúnové obdobie.

 

Indický premiér Naréndra Módí sa v sobotu zúčastnil na leteckom prieskume postihnutého regiónu a uviedol, že vláda poskytne štátu Kérala finančnú pomoc vo výške piatich miliárd rupií (63,2 milióna eur).

 

Oblasť sužujú monzúnové dažde od 8. augusta. Vyše 1000 ľudí zomrelo v siedmich indických štátoch od začiatku tohtoročnej monzúnovej sezóny, pričom viac ako 300 z nich bolo v Kérale. Väčšina obetí sa utopila alebo zahynula pri zosuvoch pôdy.

 

Dlhotrvajúci prudký dážď okrem zosuvov a povodní spôsobil aj zrútenie domov a cestných mostov. V turistami obľúbenej Kérale, ktorá je známa nádhernými plážami, ochromil leteckú i vlakovú dopravu.

Monzúnové dažde v Indii každoročne pripravia o život stovky ľudí. Obdobie dažďov trvá od júna do septembra.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona