Tisíce ľudí si pripomenuli 100. výročie bitky o turecký polostrov Gallipoli

NETKY.SK • 25 Apríl 2015, 12:41 • 2 min
Tisíce ľudí si pripomenuli 100. výročie bitky o turecký polostrov Gallipoli

GALLIPOLI - Tisíce ľudí z Austrálie, Nového Zélandu, Británie i Turecka sa dnes zhromaždili na brehoch tureckého polostrova Gallipoli, aby si na spomienkových ceremóniách na úsvite pripomenuli 100. výročie jednej z najkrvavejších bitiek prvej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Britský princ Charles a premiéri Austrálie a Nového Zélandu, Tony Abbott a John Key, hovorili na podujatí pred davom okolo 10.000 ľudí o hrdinstve vojakov pri bitke o Gallipoli, píšu agentúry AP a Reuters.

Vylodením na polostrove 25. apríla 1915 sa začali osem mesiacov trvajúce urputné boje, ktoré si vyžiadali vyše 130.000 obetí na životoch, z nich 87.000 na strane Osmanskej ríše.

 

Austrálske a novozélandské zbory ANZAC tvorili jadro vysadených oddielov a v oboch krajinách je výročie dôležitým pamätným dňom. V bitke o Gallipoli totiž vojaci z Austrálie a Nového Zélandu po prvý raz bojovali pod vlastnými vlajkami a operáciu si tak pripomínajú vystúpenie z tieňa Britského impéria.

Napokon neúspešná ofenzíva, neskôr vnímaná ako chyba britského vojnového plánovania, mala za cieľ ovládnuť námornú trasu zo Stredozemného mora do Istanbulu cez prieliv Dardanely a vyradiť z vojny Osmanskú ríšu, spojenca Nemecka a Rakúsko-Uhorska.

 

Rozhodnutie spustiť operáciu takmer ukončilo kariéru Winstona Churchilla, ktorý ako prvý lord admirality prišiel s plánom, o ktorom sa domnieval, že pomôže skoro ukončiť vojnu.

 

Bitka o Gallipoli je tiež významnou udalosťou pre Turecko, keďže sa ňou začal vzostup Mustafu Kemala Atatürka, ktorý vtedy ako mladý dôstojník viedol obranu proti ofenzíve. Neskôr sa stal zakladateľom dnešnej Tureckej republiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona