Tisíce ľudí sa zhromaždili, aby vyzvali na dialóg v politickej kríze

NETKY.SK • 7 Október 2017, 13:45 • 2 min
Tisíce ľudí sa zhromaždili, aby vyzvali na dialóg v politickej kríze

BARCELONA/MADRID - Člen katalánskej, separatistami vedenej vlády Santi Vila vyzval na "prímerie" so Španielskom, aby sa oslabilo napätie po spornom referende o nezávislosti prosperujúceho regiónu.

slovakia

left justify in out

Vila, člen katalánskej vlády zodpovedný za rezort obchodu, povedal v piatok večer pre rozhlasovú stanicu Cadena SER, že sa usiluje presadiť "prímerie" so španielskymi predstaviteľmi, počas ktorého by dostal "dialóg novú príležitosť".

 

Vila povedal, že v týchto chvíľach je proti jednostrannému vyhláseniu nezávislosti Katalánska a chce, aby na oboch stranách vznikli komisie odborníkov, ktoré budú spolu pracovať na riešení politickej krízy.

 

Separatisti tvrdia, že v katalánskom referende o nezávislosti z 1. októbra jasne zvíťazili. Avšak centrálna vláda v Madride uviedla, že ľudové hlasovanie bolo protizákonné, protiústavné a je teda neplatné.

 

V referende, ktoré poznačili brutálne zásahy polície, odovzdala hlas necelá polovica oprávnených voličov.

 

Dnes sa v Madride a Barcelone zhromaždili tisíce ľudí, ktorí vyzvali na dialóg v politickej kríze, spôsobenej katalánskym referendom o odtrhnutí regiónu od Španielska.

 

Ľudia v bielom oblečení sa zišli v španielskom hlavnom meste Madrid aj v katalánskej metropole Barcelona pod heslom "Nemali by sme viesť rozhovory?", čo bol odkaz španielskym politikom v Madride.

 

Organizátori týchto zhromaždení požiadali ľudí, aby nepriniesli žiadne vlajky - španielske ani katalánske, a aby si dali biele oblečenie.

 

V Madride sa zároveň konalo ďalšie zhromaždenie za jednotu Španielska a proti nezávislosti Katalánska. Títo účastníci niesli množstvo španielskych vlajok, pričom niektorí skákali do fontány a tancovali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies