Tisíce ľudí sa po útokoch zišli v Ankare, skandovali protivládne heslá

NETKY.SK • 11 Október 2015, 14:36 • 2 min
Tisíce ľudí sa po útokoch zišli v Ankare, skandovali protivládne heslá

ANKARA - Dvojitý sobotňajší bombový útok v tureckom hlavnom meste Ankara usmrtil 128 ľudí, oznámila dnes opozičná prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP). Dodala, že už identifikovala všetky telá okrem ôsmich.

slovakia

left justify in out

Úrad tureckého premiéra Ahmeta Davutogla v sobotu večer informoval, že pri dvojitom útoku podozrivých samovražedných atentátnikov zahynulo 95 ľudí. V ďalšom vyhlásení z dnešného dopoludnia úrad uviedol, že v nemocniciach sa ešte stále po útokoch lieči 160 ľudí, z nich 65 sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti.

HDP pripísala vinu za krvavé útoky vláde, lebo im nedokázala zabrániť.

 

Dnes už skôr vypukli potýčky, keď polícia použila slzotvorný plyn proti spolupredsedovi HDP Selahattinovi Demirtasovi a ďalším smútiacim, ktorí chceli položiť kvety - klinčeky - na mieste dvoch útokov.

 

Medzitým tisíce ľudí, z ktorých mnohí skandovali protivládne heslá, sa dnes zhromaždili v centre tureckého hlavného mesta neďaleko miesta sobotňajších bombových útokov. Zhromaždení ľudia smútili za obeťami najkrvavejšieho útoku tohto druhu na tureckom území.

 

Dvaja podozriví samovražední bomboví atentátnici sa odpálili na sobotňajšom zhromaždení za mier pri ankarskej hlavnej železničnej stanici, na ktorom sa zúčastňovali prokurdskí a odborárski aktivisti. K dvojitému útoku došlo tri týždne pred parlamentnými voľbami. Násilie šokovalo národ, ktorý už trpí konfliktom medzi štátom a kurdskými militantmi.

 

Turecká opozičná prokurdská HDP, ktorej priaznivci tvorili hlavnú časť účastníkov na sobotňajšej mierovej akcii, vyhlásila, že polícia zaútočila na jej lídrov a členov, keď sa pokúšali ujsť z miesta krviprelievania. Niektorí v tom zmätku utrpeli zranenia, dodala HDP vo vyhlásení.

 

"Vrah (prezident Recep Tayyip) Erdogan! Vrahovia policajti!" skandoval dav na námestí Sihhiye. Poriadková polícia, podporovaná vozidlami s vodnými delami, zablokovala hlavnú cestu vedúcu do štvrte, kde sa nachádzajú budovy parlamentu a vládnych úradov.

 

Vláda poprela tvrdenia o vine premiéra a útoky pripísala domácim politickým problémom - podľa nej útoky podnikli krajne ľavicoví radikáli alebo kurdskí militanti, do úvahy prichádza aj Islamský štát.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies