Tisíce ľudí protestovali v Prahe proti dohode ACTA

NETKY.SK • 3 Február 2012, 08:20 • 2 min
Tisíce ľudí protestovali v Prahe proti dohode ACTA

Tisíce ľudí protestovali v Prahe proti dohode ACTA - Politika Niekoľko tisíc prevažne mladých ľudí dnes prišlo na pražské námestie Klárov demonštrovať proti medzinárodnej dohode ACTA, ktorá má chrániť autorské práva. Protestujúcich neodradil ani tuhý mráz

slovakia

left justify in out

img

Niekoľko tisíc prevažne mladých ľudí dnes prišlo na pražské námestie Klárov demonštrovať proti medzinárodnej dohode ACTA, ktorá má chrániť autorské práva. Protestujúcich neodradil ani tuhý mráz, informovala stránka iDnes.cz.
      Stredobodom demonštrácie je malý čln, v ktorom rečnili piráti aj pozvaní politici, a stánok s petičnými hárkami. Ľudia sa podpisujú na niekoľko hárkov súčasne. Organizátori odhadli, že za odpoludnie nazbierali 50 hárkov, každý obsahuje po 25 podpisov.
      Protestujúci si na námestie Klárov na Malej strane priniesli aj transparenty, napríklad s preškrtnutou fotografiou prezidenta Václava Klausa a nápisom "Nehovorí za mňa". Ďalší mali ceduľu s textom "Moje myšlienky boli príliš slobodné, museli byť cenzurované". Z davu bolo počuť aj heslá ako "Nechceme cenzúru".
      Demonštranti sa zahrievali poskakovaním za pokriku "Kto neskáče, je za ACTA" alebo "Stop ACTA". 
      Účastník protestu z Brna povedal: "Nie je možné rozlišovať legálne a nelegálne dáta bez ich skenovania, kontrolovali by tak všetko. Nie je možné žiť pod takým dohľadom."
      Dav sa potom za asistencie polície vydal k hradu a cestou vykrikoval "ACTA je zlo". Polícia zastavovala autá aj električky, aby mohli demonštranti prejsť.
      Po pol hodine prišiel dav na Hradčanské námestie, kde kričal: "Nie sme žiadne ovce!" Potom prešiel všetkými nádvoriami a zamieril preč z Pražského hradu.
      Poslanec vládnej strany Veci verejné Viktor Paggio na stretnutí s protestujúcimi povedal, že za zmluvu nebude hlasovať. "Teraz sa zistilo, o čom tá zmluva je, a budeme proti," dodal.
      Dohoda pomerne závažne útočí na občianske slobody, vyhlásil podpredseda Pirátskej strany Mikuláš Ferjenčík. "Sme presvedčení, že parlament by ju nemal ratifikovať," uviedol.
      "Úprava by nahrávala špehovaniu. Podpora neprijať dohodu je v parlamente veľká," povedal poslanec za ČSSD. Piráti mu zahrali scénku, keď ho nechali prejsť cez papierový skener, ktorým hľadali mobily a notebooky. Zobrali mu mobil a našli v ňom video z YouTube, preto mu ho rozbili. "Našťastie, nebol môj. Mám ho len dva dni," povedal politik.
      Protest sa mal skončiť v podvečer opäť na námestí Klárov.
      Česká republika sa k medzinárodnej dohode ACTA pripojila minulý týždeň spolu s ďalšími 21 členskými krajinami EÚ. Dohoda začne v ČR platiť, keď ju schváli parlament. Má vytvoriť pravidlá na posilnenie práv na duševné vlastníctvo, teda bojovať proti šíreniu nelegálnych kópií a falzifikátov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies