Tisíce ľudí protestovali v Poľsku proti sprísneniu zákona o interrupciách

NETKY.SK • 24 Marec 2018, 11:35 • 2 min
Tisíce ľudí protestovali v Poľsku proti sprísneniu zákona o interrupciách

VARŠAVA — Tisíce ľudí protestovali v piatok vo Varšave a ďalších mestách naprieč Poľskom proti poslednému pokusu konzervatívnej vlády sprísniť zákon o interrupciách.

slovakia

left justify in out

Mnohí vyjadrovali tiež širšiu nespokojnosť s vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), ktorú domáci kritici i zahraničie obviňujú z podkopávania demokracie a občianskych slobôd. Demonštranti niesli transparenty s nápismi ako "Slobodná vôľa" či "Žena je ľudská bytosť".

Poľsko má pritom už teraz jedni z najprísnejších zákonov o interrupciách v Európe. Potraty sú povolené len vo výnimočných prípadoch: ak je ohrozený život ženy, tehotenstvo je dôsledkom znásilnenia či incestu alebo je plod poškodený. V roku 2016 celonárodné protesty prinútil konzervatívnu vládu upustiť od plánu zakázať interrupcie úplne.

Nový návrh by stále umožňoval potraty v prípade, že je život ženy ohrozený alebo tehotenstvo je dôsledkom zločinu. Naopak zakázal by ich v prípade nezvratného poškodenia plodu či Downovho syndrómu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona