Tisíce ľudí protestovali v Moskve proti demolácii sovietskych panelákov

NETKY.SK • 14 Máj 2017, 17:52 • 2 min
Tisíce ľudí protestovali v Moskve proti demolácii sovietskych panelákov

MOSKVA - Tisíce ľudí protestovali dnes v Moskve proti plánovanej rozsiahlej demolácii panelákov z čias Sovietskeho zväzu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP.

 

Demonštranti - prevažne páry v mladom a strednom veku - sa zišli na Sacharovovom námestí v centre Moskvy. Požadovali pritom odstúpenie starostu Moskvy Sergeja Sobianina a ďalších predstaviteľov miestneho magistrátu zodpovedných za kontroverzný projekt.

 

Polícia odhadla počet účastníkov na približne 5000, opoziční aktivisti však hovoria o počte prevyšujúcom 20.000, informovala agentúra AP.

 

"My sme v našom dome šťastní. Nechceme bývať vo vežiakoch," uviedol jeden z účastníkov protestu, 36-bankový úradník Alexej Matvejev. "Ľudia, ktorí bývajú v týchto panelákoch, si tam kúpili byty kvôli tomu, aby žili v tichom prostredí uprostred zelene v nízkopodlažnej zástavbe".

 

V rámci najväčšieho projektu tohto druhu na území Ruska sa má úplne zbúrať niekoľko štvrtí panelových domov, takzvaných chruščoviek. Ide o päťposchodové bytovky postavené v 50. a 60. rokoch minulého storočia, prevažne za vlády sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova.

 

Magistrát argumentuje tým, že paneláky sú v zlom stave a nespĺňajú podmienky moderného bývania. Mnohí miestni obyvatelia a aktivisti sú však presvedčení, že ide len o zámienku, ktorá má vytvoriť priestor pre výstavbu výškových budov v jednej z najzelenších a preto lukratívnych štvrtí ruskej metropoly. Kritici hovoria o porušovaní ústavou garantovaných majetkových práv občanov a o ignorovaní ich záujmov.

 

Návrh zákona o demolácií moskovských chruščoviek v apríli odsúhlasila v prvom čítaní ruská Štátna duma. Obyvatelia domov by sa v prípade definitívneho schválenia navrhovanej legislatívy museli vysťahovať a dostali by náhradné bývanie.

 

Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin sa dokonca vyjadril, že by moskovský projekt mohol slúžiť ako precedens pre podobné demolácie sovietskych panelákov aj v iných častiach Ruska. V reakcii na odpor Moskovčanov ale navrhol odloženie druhého čítania zákona až do ukončenia verejnej diskusie o celej otázke.

 

Aktuálny plán počíta so začiatkom demolácií ešte do konca tohto roka. Obyvateľov by teda mali začať vysťahovávať už počas nadchádzajúcej jesene.

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies