Tisíce ľudí protestovali proti belgickým jadrovým reaktorom

NETKY.SK • 25 Jún 2017, 17:17 • 2 min
Tisíce ľudí protestovali proti belgickým jadrovým reaktorom

BERLÍN - Tisíce odporcov jadrovej energie z Nemecka, Holandska a Belgicka vytvorili dnes ľudskú reťaz počas protestu proti belgickým jadrovým elektrárňam Doel a Tihange. Účastníci žiadali okamžité odstavenie dvoch ich reaktorov vzhľadom na obavy o bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Na cezhraničnej akcii sa podľa organizátorov zúčastnilo okolo 50.000 ľudí. Reťaz vytvorili od jadrovej elektrárne Tihange západne od mesta Liege cez Holandsko do nemeckého Aachenu. Usporiadatelia predtým uvádzali, že na približne 90 kilometrov dlhú ľudskú reťaz potrebujú 60.000 účastníkov, píše agentúra DPA.

 

Demonštranti vyjadrili znepokojenie nad bezpečnosťou reaktorov Tihange 2 a Doel 3, ktorá je kontroverznou otázkou vzhľadom na tisíce mikroprasklín objavených na ich krytoch.

 

Pre Nemecko, ktoré plánuje odstaviť všetky svoje jadrové reaktory do roku 2022, sú obavy týkajúce sa takýchto zariadení pri jeho hraniciach citlivou záležitosťou.

 

Nemecká ministerka životného prostredia Barbara Hendricksová vyzvala vlani Belgicko, aby zastavilo prevádzku oboch uvedených reaktorov, "pokým nebudú vyriešené neobjasnené bezpečnostné otázky".

 

Berlín tiež vyzval Francúzsko, aby ukončilo prevádzku svojej najstaršej nukleárnej elektrárne Fessenheim pri nemeckej hranici.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona