Tisíce ľudí požadovali spravodlivosť pre zastreleného Trayvona Martina

NETKY.SK • 21 Júl 2013, 09:24 • 2 min
Tisíce ľudí požadovali spravodlivosť pre zastreleného Trayvona Martina

MIAMI - Účastníci zhromaždení požadovali zmeny v zákonoch o sebaobrane a federálnu žalobu o občianskych právach pre Georgea Zimmermana, ktorý zastrelil neozbrojeného Trayvona Martina.

slovakia

left justify in out

Tisícky ľudí vo viac ako 100 mestách po celých Spojených štátoch sa v sobotu zúčastnili na zhromaždeniach, zorganizovaných v súvislosti so zastrelením černošského tínedžera a oslobodením muža, ktorý ho zabil.

Účastníci zhromaždení požadovali zmeny v zákonoch o sebaobrane a federálnu žalobu o občianskych právach pre Georgea Zimmermana, ktorý zastrelil neozbrojeného Trayvona Martina.

Prípad z Floridy sa stal kulminačným bodom v celoamerických diskusiách o práve na sebaobranu, zbraniach a vzťahoch medzi rasami, uviedla tlačová agentúra AP. Zimmerman, ktorý úspešne zdôvodnil streľbu na Martina právom na sebaobranu, sa sám považuje za Hispánca. Martin bol černochom.

Na zhromaždení v New Yorku sa zúčastnila aj Martinova matka Sybrina Fultonová. Povedala, že jej syn nebol nijakým vlamačom. Mal so sebou len nápoj a nejaké sladkosti - mal právo vrátiť sa do domu, z ktorého vyšiel. Dodala, že teraz to bol jej syn, koho zastrelili a "zajtra to môže byť váš".

Oslobodzujúci rozsudok, ktorý nad Zimmermanom - členom susedskej hliadky - vyniesla porota na Floride, vyvolal v radoch afroamerickej komunity veľké rozhorčenie, uviedla agentúra DPA. Rozhodnutie poroty podnietilo v USA celonárodnú debatu o tom, či pri zastrelení 17-ročného mladíka možno nezohrala istú úlohu aj rasová príslušnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies