Tisíce ľudí pochodovali v Paríži proti zmene klímy

NETKY.SK • 9 September 2018, 09:53 • 2 min
Tisíce ľudí pochodovali v Paríži proti zmene klímy

PARÍŽ - Viac ako 18.000 ľudí protestovalo v sobotu v Paríži v rámci medzinárodnej mobilizačnej akcie, aby pred summitom v San Franciscu prejavili všeobecnú podporu pre vznik naliehavých opatrení v boji proti zmene klímy, uviedla v sobotu agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Davy ľudí naplnili námestie pred mestskou radnicou, z ktorého sa pohli smerom na východ k Námestiu republiky. Niesli naliehavé posolstvo, že je na verejnosti, aby sa globálne otepľovanie dostalo na vrchol politickej agendy.

 

Aktivisti na celom svete podporili protesty "Rise for Climate" pred summitom, ktorý sa uskutoční 12. až 14. septembra. Guvernér Kalifornie navrhol túto konferenciu po tom, ako prezident Donald Trump vyhlásil, že USA odstúpia od parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Dohodou sa väčšina krajín sveta zaväzuje znížiť emisie z fosílnych palív, ktoré menia klímu.

 

Táto medzinárodná dohoda bola prerokovaná vo Francúzsku a pochod vo francúzskom hlavnom meste bol úspešnejší ako zhromaždenia v iných francúzskych, či európskych mestách.

 

Polícia odhaduje, že parížskeho pochodu sa zúčastnilo 18.500 ľudí, zatiaľ čo organizátori hovoria o približne päťdesiattisícovej účasti.

 

Vplyvný francúzsky denník Libération na titulnej strane publikoval výzvu 700 francúzskych vedcov, aby vláda "prešla od zaklínadiel k činom s cieľom dosiahnuť spoločnosť bez uhlíka".

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona