Tisíce ľudí pochodovali od brány Auschwitzu, uctili si obete holokaustu

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 15:39 • 2 min
Tisíce ľudí pochodovali od brány Auschwitzu, uctili si obete holokaustu

VARŠAVA - Tisíce ľudí z celého sveta, mnohí z nich mladí Izraelčania, sa dnes zišli pred bývalým koncentračným táborom Auschwitz, aby si uctili pamiatku miliónov obetí holokaustu.

slovakia

left justify in out

Pochod živých sa tradične začal trúbením na šofar - hudobný nástroj z baranieho rohu, ktorý sa používa pri slávnostných židovských náboženských obradoch.

Účastníkov pochodu od brány s nápisom Arbeit Macht Frei (Práca oslobodzuje) na ich púť do Birkenau viedol - tak ako po minulé roky - hlavný rabín Tel Avivu Meir Lau, ktorý ako dieťa väznený v Auschwitzi.

 

Počas vyše tri kilometre dlhého Pochodu živých z Auschwitzu do tábora Birkenau mnohí z jeho účastníkov držali v rukách izraelské vlajky. Ďalší mali v rukách malé drevené doštičky s osobnými vyznaniami. Tie potom ukladali pozdĺž koľajníc, po ktorých počas druhej svetovej vojny vlakmi privážali ľudí odsúdených na smrť vo vyhladzovacích táboroch.

 

Auschwitz-Birkenau bol najväčší nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor a stal sa symbolom holokaustu. Iba v Birkenau bolo za druhej svetovej vojny zabitých najmenej 1,1 milióna židov.

 

Pochod živých symbolizuje pochody smrti, ktoré sa na sklonku vojny odohrali na mnohých miestach Európy. Je i prejavom vzdoru, že židovský národ stále žije aj napriek snahám nacistov o jeho vyhladenie.

 

Pochod je tiež súčasťou vzdelávacieho programu pre študentov z celého sveta, ktorí naň prídu do Poľska. Od roku 1988, keď sa touto tradíciou začalo, sa na nich zúčastnilo 250.000 ľudí.

 

Pochod sa tradične koná v deň, keď si Izrael pripomína Deň spomienok na obete šoa (holokaustu), nazývaný hebrejsky Jom ha-šoa.

 

Pripomínanie obetí holokaustu sa začalo už uplynulú nedeľu po západe slnka, keď šiesti preživší zapálili v pamätníku obetí holokaustu Jad va-šem po jednej pochodni za každý milión zabitých Židov.

 

Deň spomienok na obete šoa (holokaustu) patrí k najvážnejším v izraelskom kalendári. Spomienkové podujatia sa konajú po celej krajine. Rozhlas vysiela melancholickú hudbu a rozhovory s ľuďmi, ktorí genocídu prežili, a televízie dokumenty o holokauste. Konajú sa aj oficiálne podujatia za účasti najvyšších predstaviteľov krajiny. V izraelskom parlamente sa dnes v súlade s tradíciou uskutočnilo čítanie mien ľudí, ktorých prišli o život počas holokaustu.

 

Hoci OSN vyhlásila za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 27. január, v Izraeli si holokaust pripomínajú v 27. deň mesiaca nisan, keď vrcholilo povstanie vo varšavskom gete.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies