Tisíce ľudí oslavovali obvinenie policajtov zo smrti mladíka

NETKY.SK • 3 Máj 2015, 11:27 • 2 min
Tisíce ľudí oslavovali obvinenie policajtov zo smrti mladíka

BALTIMORE - Tisíce ľudí pochodovali v sobotu ulicami amerického Baltimoru, aby oslávili obvinenie šiestich policajtov v súvislosti so smrťou dvadsaťpäťročného Freddieho Graya, ktorý zomrel 19. apríla v dôsledku zranenia chrbtice v policajnom aute.

slovakia

left justify in out

Pôvodne malo ísť o demonštráciu proti policajnej brutalite voči černošskému obyvateľstvu, vznesenie obvinení však zmenilo protest na oslavu.


Baltimorská prokurátorka Marilyn Mosbyová obvinila v piatok jedného policajta z vraždy a piatich ďalších zo zabitia. Šesticu policajtov následne prepustil súd v štáte Maryland na kauciu v sume 250 až 350 tisíc dolárov. Podľa prokurátorky Gray utrpel smrteľné zranenia chrbtice počas jazdy v policajnej dodávke. Zasahujúci policajti mu podľa obvinení spútali nohy aj ruky, no nezapli mu bezpečnostné pásy a následne neposkytli dostatočnú pomoc.

 

Smrť mladého černocha vyvolala masové násilné protesty nielen v Baltimore ale aj v ďalších amerických mestách. Miestne úrady v Baltimore museli vyhlásiť nočný zákaz vychádzania, ktorý zatiaľ zostáva v platnosti.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona