Tisíce ľudí na Timew Square protestovali proti dosiahnutej dohode s Iránom

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 09:17 • 2 min
Tisíce ľudí na Timew Square protestovali proti dosiahnutej dohode s Iránom

NEW YORK - Tisíce ľudí sa v noci nadnes zišli na newyorskom námestí Times Square a žiadali americký Kongres, aby neodobril návrh dohody mocností s Iránom, na základe ktorej má islamská republika obmedziť svoj jadrový program výmenou za zmiernenie hospodárskych sankcií uvalených Západom.

slovakia

left justify in out

Účastníkmi protestnej akcie boli podľa agentúry AP väčšinou proizraelskí aktivisti, aj keď organizátori tvrdili, že ide o zhromaždenie Američanov všetkých vierovyznaní a prívržencov celého spektra politických strán.


Na zhromaždení vystúpil prominentný židovský právnik Alan Dershowitz, ktorý vyhlásil, že ako liberálny demokrat je proti dohode s Iránom. Spresnil, že podľa jeho názoru bola v tomto prípade "demokracia ignorovaná", lebo vláda USA rokovala o dohode s Iránom bez konzultácií s Kongresom. "Toto nie je spôsob, ako má fungovať demokracia," uviedol Dershowitz v prejave k zhromaždeným.


Za zlú pre Ameriku označil dohodu s Iránom aj republikánsky kongresman Peter King, ktorý vo svojom vyhlásení uviedol, že je o tom presvedčený aj po tom, ako sa zúčastnil na neverejnom rokovaní s ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym.


Podľa Kinga je "úplne zlé a arogantné predložiť dohodu (s Iránom) Organizácii Spojených národov, skôr ako o nej hlasoval Kongres". Uviedol, že pri hlasovaní v Kongrese dohodu nepodporí.


Desirée Soperová z Long Islandu svoju účasť na zhromaždení v rozhovore pre AP vysvetlila tým, že chcela dať najavo nesúhlas s dohodou. "Neverím Iránu. On si vždy nájde nejakú dieru (v dohode)," spresnila.

 

Organizátori uviedli, že na akcii sa zúčastnilo približne 10.000 ľudí. Koncom uplynulého týždňa americká vláda odovzdala dohodu o iránskom jadrovom programe s Teheránom na schválenie Kongresu USA. Prezident Barack Obama opakovane vyhlásil, že využije svoje právo veta, ak ju Kongres odmietne. Prekonanie veta by si vyžiadalo dvojtretinovú väčšinu v oboch komorách Kongresu, vláda sa preto usiluje získať na svoju stranu dostatok demokratov na vyváženie dôraznej republikánskej opozície.


Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že zaslalo členom Kongresu dohodu spolu s dodatkami a súvisiacimi materiálmi. Kongresmani majú na preskúmanie dohody 60 dní. Podľa ministerstva sa táto lehota začala v pondelok 20. júla.


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval amerických kongresmanov, aby odmietli túto dohodu, ktorá podľa neho len podporí "iránsku mašinériu teroru".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies