Tisíce ľudí dnes požadovalo, aby sa petrohradský chrám nevrátil cirkvi

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 18:44 • 2 min
Tisíce ľudí dnes požadovalo, aby sa petrohradský chrám nevrátil cirkvi

PETROHRAD - Približne 4000 ľudí protestovalo dnes v Petrohrade proti vráteniu miestneho Chrámu svätého Izáka do rúk ruskej pravoslávnej cirkvi.

slovakia

left justify in out

Takzvaná Izakijevská katedrála, postavená v polovici 19. storočia, je najväčších chrámom a jednou z hlavných muzeálnych inštitúcií a turistických atrakcií Petrohradu.

 

Po boľševickej revolúcii z roku 1917 sa z majestátneho neoklasicistického chrámu stalo múzeum ateizmu. Dnes je táto pamiatka vo vlastníctve mesta a spolu s ďalšími petrohradskými chrámami a kláštormi je súčasťou ruského štátneho múzea.

 

Pre verejnosť je otvorená ako múzeum a pravoslávne bohoslužby sa v nej konajú počas nedieľ a sviatkov. Vplyvná pravoslávna cirkev však požadovala, aby chrám dostala do bezplatného prenájmu.

 

V januári 2017 petrohradský gubernátor Georgij Poltavčenko oznámil, že Izakijevský chrám stojaci v centre mesta oficiálne vrátia naspäť ruskej pravoslávnej cirkvi.

 

Proti tomuto kroku sa v Petrohrade zdvihla vlna nevôle. Okrem iných ho kritizoval aj riaditeľ Michail Piotrovskij, ktorý požiadal pravoslávnu cirkev, aby sa svojho nároku na chrám v celospoločenskom záujme vzdala.

 

"Chcem, aby moji vnuci mohli navštevovať Katedrálu svätého Izáka ako múzeum, a nie ako miesto spojené s náboženskou ideológiou," uviedla jedna z účastníkov dnešného protestu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona