Tisíce Japoncov demonštruje pred výročím Fukušimy

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 09:47 • 2 min
Tisíce Japoncov demonštruje pred výročím Fukušimy

TOKIO - Mnohí Japonci neveria tomu, že jadrová energia je bezpečná a obávajú sa účinkov radiácie na zdravie.

slovakia

left justify in out

Búchaním na bubny a mávaním transparentmi so znakmi japonského protinukleárneho hnutia "Sajónara, jadrové elektrárne" demonštrovali dnes pri príležitosti blížiaceho sa výročia katastrofy v atómovej elektrárni Fukušima tisíce ľudí v tokijskom parku, z ktorého sa potom manifestačne vybrali k budove parlamentu.

Výraz "sajónara" v názve hnutia je japonský pozdrav znamenajúci "dovidenia" alebo "zbohom".

Dnešná demonštrácia, plánovaná v mnohých mestách po celom Japonsku, je jedným z mnohých podobných protestov, ktoré vzplanuli po nukleárnej katastrofe z 11. marca 2011, najhoršej od výbuchu ukrajinského Černobyľa v roku 1986.

Vláda premiéra Šinzóa Abeho začala vlani uvažovať o sprevádzkovaní niektorých zo 48 reaktorov odstavených po fukušimskej katastrofe. Prudko totiž stúpol dovoz ropy, čo poškodzuje ekonomiku, analyzuje agentúra AP.

Mnohí Japonci preto tvrdia, že stratili dôveru vo vládu, neveria tomu, že jadrová energia je bezpečná a obávajú sa účinkov radiácie na zdravie, predovšetkým pokiaľ ide o deti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies