Tisíce Japoncov demonštrovalo proti zákonu o tajných informáciách

NETKY.SK • 21 November 2013, 18:49 • 2 min
Tisíce Japoncov demonštrovalo proti zákonu o tajných informáciách

TOKIO - Tisíce ľudí vo štvrtok demonštrovali v centre japonskej metropoly Tokio, kam prišli vyjadriť svoj nesúhlas s pripravovaným zákonom zavádzajúcim tvrdé tresty za úniky štátnych tajomstiev a zverejňovanie tajných informácií.

slovakia

left justify in out

Japonská vláda schválila zákon ešte koncom októbra a nepriamo tak reagovala na škandál okolo zverejnenia informácií zo strany bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena. Kabinet národne orientovaného premiéra Šinza Abeho totiž chce predísť oslabeniu krajiny. Ozývajú sa však aj kritické hlasy, ktoré v legislatíve vidia bič na slobodu šírenia informácií najmä zo strany novinárov. Tí tak podľa nich môžu skončiť za mrežami iba za robenie si svojej práce ako napríklad odhaľovanie pochybení štátu či informovanie o situácii v poškodenej jadrovej elektrárni vo Fukušime.

Za najväčší problém sa však označuje vágnosť termínu štátne tajomstvo. Podľa vlády sú to informácie spojené s obranou, diplomaciou, rozviedkou a bojom proti terorizmu. V prípade uznania viny bude odsúdenému hroziť až päťročný pobyt za mrežami. Parlament bude o zákone, proti ktorému vo štvrtok demonštrovalo odhadom 10-tisíc ľudí, hlasovať budúci týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona