Tisíce Iračanov protestovali proti tureckej vojenskej prítomnosti v krajine

NETKY.SK • 18 Október 2016, 10:31 • 2 min
Tisíce Iračanov protestovali proti tureckej vojenskej prítomnosti v krajine

BAGDAD - Tisíce Iračanov sa dnes zišli pred tureckým veľvyslanectvom v Bagdade, aby protestovali proti tureckej vojenskej prítomnosti na severe Iraku. Turecké jednotky sú v tejto oblasti napriek opakovaným žiadostiam irackej vlády, aby ich Ankara zo základne Bašika stiahla.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zhromaždení demonštranti vykrikovali protiturecké heslá a Turecko označovali za okupanta. Na demonštrácie proti tureckej vojenskej prítomnosti v Iraku vyzval aj radikálny šiitský duchovný Muktada as-Sadr.


Prítomnosť tureckých vojakov na irackom území vyvoláva napätie vo vzťahoch medzi Bagdadom a Mósulom. Táto téma sa znova dostala na program dňa aj v súvislosti so začiatkom bitky o mesto Mósul, ktoré chce iracká vládna armáda spoločne s kurdskými polovojenskými oddielmi a koalíciou pod vedením USA oslobodiť od takzvaného Islamského štátu (IS). Táto džihádistická organizácia ovláda Mósul od roku 2014.


Turecko sa na bitke o Mósul nezúčastňuje, a to aj napriek tomu, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovane vyjadroval záujem o zapojenie tureckých jednotiek do bojov proti IS v Iraku.


Pokiaľ ide o prítomnosť tureckých vojakov v Bašike, kde pôsobí aj 150 tureckých inštruktorov, ktorí poskytujú výcvik irackým silám z radov sunnitov, Erdogan informoval, že zostanú na svojich miestach. Zdôraznil, že ich prítomnosť na základni na severe Iraku je súčasťou opatrení na posilnenie bezpečnosti Turecka.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies