Tisíce Hongkončanov demonštrovali proti vláde v Pekingu

NETKY.SK • 2 Január 2014, 15:53 • 2 min
Tisíce Hongkončanov demonštrovali proti vláde v Pekingu

HONGKONG - Kameňom úrazu sú voľby guvernéra naplánované na rok 2017, keď si Hongkončania vôbec po prvý raz budú priamo vyberať svojho nového politického lídra.

slovakia

left justify in out

Tisíce ľudí vyšli v stredu do ulíc metropoly čínskeho poloautonómneho územia Hongkong. Prítomní chceli vyjadriť nespokojnosť z pretrvávajúcej snahy vlády v Pekingu zasahovať do politického diania na bohatom území. Kameňom úrazu sú voľby guvernéra naplánované na rok 2017, keď si Hongkončania vôbec po prvý raz budú priamo vyberať nového politického lídra. Dovtedy tak robila 1200-členná komisia zložená z osôb lojálnych centrálnej vláde v Pekingu. Tá bude mať slovo aj tentoraz, keď uchádzači o prestížny post budú musieť prejsť jej výberom. To podľa obyvateľov Hongkongu opätovne zabrzdí vývoj smerom k plne demokratickému zriadeniu. Stredajšie zhromaždenie však sklamalo organizátorov, ktorí očakávali príchod až 30 tisíc ľudí. Napokon ich podľa odhadov polície prišlo niečo viac ako 11-tisíc.

Hongkong, v preklade Voňavý prístav, bol dlhé desaťročia súčasťou britského kráľovstva, ktoré si ho formálne prenajímalo. Po vypršaní vzájomnej zmluvy medzi Londýnom a Pekingom v roku 1997 Briti správu odovzdali späť do rúk Číny. Hongkong sa však spolu s regiónom Macao teší osobitnému štatútu známemu ako "jedna krajina, dva systémy". Ten obyvateľom umožňuje žiť v oveľa slobodnejšej spoločnosti, ako je tomu na území kontrolovanom centrálnou čínskou vládou. Hongkong sa aj vďaka tomu stal finančným a ekonomickým centrom, ktoré púta pozornosť veľkým počtom výškových budov. Ich výstavbu podnietila jedna z najvyšších hustôt zaľudnenia na svete.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies