Tisíce Grékov na výročie vraždy rapera protestovali proti pravicovému extrémizmu

NETKY.SK • 15 September 2018, 22:35 • 2 min
Tisíce Grékov na výročie vraždy rapera protestovali proti pravicovému extrémizmu

ATÉNY - Niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo v sobotu večer v Aténach a iných gréckych mestách pri príležitosti nadchádzajúceho piateho výročia smrti protirasistického rapera Pavlosa Fyssasa, ktorého zavraždil v prístave Pireus stúpenec krajne pravicovej strany Zlatý úsvit.

slovakia

left justify in out

Demonštranti pokrikovali v tejto súvislosti heslá namierené proti čoraz výraznejšej prítomnosti pravicovo-extrémistických a nacionalistických strán v Európe, informovala tlačová agentúra DPA. Vyjadrovali tiež solidaritu s občanmi Nemecka, ktorí v uplynulých týždňoch protestovali proti pravicovému extrémizmu a xenofóbii po tom, ako v meste Chemnitz rozpútala proticudzinecké vášne vražda pripisovaná imigrantom.

 

Súčasťou zhromaždenia v Aténach, ktoré sa konalo na ústrednom Námestí ústavy v blízkosti budovy gréckeho parlamentu, bol rockový a popový koncert. Demonštranti okrem iného požadovali zakázanie strany Zlatý úsvit.

 

Členovia strany Zlatý úsvit sú často spájaní s násilím a výtržníctvom. Jej vodcu Nikosa Michaloliakosa a ďalších predstaviteľov v roku 2013 zatkli iba niekoľko týždňov po ubodaní Fyssasa, ku ktorému sa priznal jeden zo straníkov. Zavŕšenie súdneho konania sa však v tomto prípade očakáva najskôr v roku 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies