Nemci demonštrujú: Chceme jednotnú Európu!

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 08:39 • 2 min
Nemci demonštrujú: Chceme jednotnú Európu!

BERLÍN - Tisíce demonštrantov vyšli do ulíc v deviatich mestách v Nemecku a po celej Európe, aby protestovali za zjednotenie Európy.

slovakia

left justify in out

Minútou ticha si hneď na úvod zhromaždenia davy ľudí uctili obete útokov zo Štokholmu a Petrohradu. V Berlíne sa v nedeľu zhromaždili tisíce ľudí, ktorý v pokojnom a kľudnom duchu demonštrovali za jednotnú Európu.

 

Protest sa konal už po deviaty krát pod názvom „Pulz Európy“ v historickej časti hlavného mesta Gendarmenmarkt. Polícia síce neposkytla bližšie informácie o počte účastníkov, ale sa vyjadrila, že priebeh bol absolútne bezproblémový. Medzi rečníkmi bol aj známy historik umenia Benedicte Savoy. Účastníci si priniesli rôzne transparenty na ktorých sa zväčša objavovali heslá ako „Európania, držme spolu, pôjde nám to lepšie“.

 

Berlín nebolo jediné mesto v ktorom sa demonštrácia zorganizovala, na zorganizovaní zhromaždenia sa podujali aj mnohé iné európske mestá. Najpopulárnejšie sú však v nemeckých mestách. Keďže EÚ čaká v najbližších mesiacoch celý rad prekážok, od brexitu, problém s migračnou politikou a utečencami cez rastúcu popularitu pravicovo populistických a nacionalistických strán, „Pulz Európy“ si dal za cieľ podporu občanov z krajín Európskej únie a verejne vystúpiť v prospech „paneurópskej identity“.

 

Spoluzakladateľ Daniel Röder týchto zhromaždení pripustil, že Nemci zostali dlhodobo politicky neaktívny a je načase to zmeniť, toto tzv. hnutie vníma ako budíček spoločnosti. "V prípade, že idea Európy nie je o vyzdvihnutí svojich občanov, potom to nebude fungovať," povedal Röder



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies