Tisíce etnických Albáncov žiadali odstúpenie ministra

NETKY.SK • 25 Január 2015, 11:34 • 2 min
Tisíce etnických Albáncov žiadali odstúpenie ministra

PRIŠTINA - Tisíce etnických Albáncov protestovali v sobotu v kosovskej metropole Priština proti výrokom predstaviteľa srbskej menšiny a ministra vlády Alexandara Jablanoviča, ktorý popiera, že srbské sily sa počas bojov za nezávislosť Kosova pred 15 rokmi dopustili vojnových zločinov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Demonštranti mávajúci albánskymi zástavami požadovali Jablanovičovo odstúpenie za výroky, v ktorých bagatelizoval úlohu Srbska v kosovskej vojne za nezávislosť z rokov 1998-99, čím pobúril najmä príbuzných približne 1000 etnických Albáncov, ktorí sú stále nezvestní.
      

Podľa odhadov polície sa na protestnom zhromaždení zúčastnilo približne 12.000 ľudí. Niektorí z nich hádzali kamene na budovu úradu vlády v Prištine a vybili niekoľko okien.
      

Jablanovičova strana Srpska je jednou z troch strán zastupujúcou vo vláde menšiny žijúce na území Kosova. Vo vojne o nezávislosť Kosova, keď srbská armáda brutálne zasiahla proti separatistickým etnickým Albáncom, zahynulo najmenej 10.000 ľudí.
      

Provincia Kosovo sa od Srbska odtrhla v roku 1999, keď NATO 11 týždňov bombardovalo jeho územie s cieľom vyhnať srbské sily, obviňované zo zabíjania a prenasledovania etnických albánskych civilistov počas dvojročnej vojny proti povstalcom.
      

Kosovo, na ktorého území žije 92 percent etnických Albáncov, nakoniec v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktorú uznalo vyše 100 krajín, nie však Srbsko.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona